Debatt

Trengs fortsatt satsing mot overdosedød

I 2015 døde 221 personer av overdose i Norge. Det er 221 personer for mange. Dette er ikke tiden for å trappe ned innsatsen mot overdosedød.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stortinget vedtok i 2014 en nullvisjon for overdosedødsfall i Norge, og en overdosestrategi for perioden 2014-17. Når strategien utgår ved årets utløp, er det uklart hva som vil skje med det videre arbeidet. Det bekymrer både fagmiljøene og mange av organisasjonene på rusfeltet.  

Dødsfall som følge av overdose er et betydelig folkehelseproblem og må møtes som det. Overdosedød kan forebygges.   

Å være tung rusmisbruker er krevende for kroppen. De lever et hardt og slitsomt liv, med markant dårligere fysisk og psykisk helse og kortere levetid enn sine jevnaldrende. I den nye rapporten «Sosial puls» fra Røde Kors og Statistisk sentralbyrå er «personer med alvorlige rusproblemer» framhevet som en gruppene i Norge som lever med størst nød og lidelse, og som har de største humanitære behovene 

Overdosedød som folkehelseproblem 

Landene i Europa har ulike grader av og former for narkotikaproblemer. Felles for alle er at tunge rusmisbrukere har høyere dødelighet enn resten av befolkningen. Rundt to prosent av de tyngste brukerne dør av ulike årsaker hvert år. Norge ligger på dette snittet. Men vi har likevel høyere andel overdoser enn mange andre land. Det finnes flere årsaker til dette. En viktig grunn er at det er vanligere å injisere fremfor å røyke heroin i Norge. Sprøytebruk øker risikoen for overdose. Vi har et gratis og godt helsevesen. Dette bidrar til at vi kan behandle sykdommer som i andre land øker risikoen for død blant rusmisbrukere. I tillegg har vi gode rutiner for registrering. Kvaliteten på statistikken varierer i ulike europeiske land, noe som gjør det vanskelig å sammenligne tallene land imellom. Hvert land i stedet måles mot egen utvikling.  

Der det svikter 

En overdose skjer når kroppen får mer enn hva den tålte akkurat denne dagen. Risikoen er størst når toleransen er senket, som for eksempel etter behandling og soning. En ny studie fra Seraf (Senter for rus og avhengighetsforskning) av dødsfall etter løslatelse fra fengsel, viser at overdosedød er den vanligste dødsårsaken blant løslatte fra norske fengsler. 85 prosent av dødsfallene første uke etter løslatelse skyldes overdose. Den forhøyede risikoen for overdosedød starter umiddelbart etter endt soning, og er høyest de første dagene etter. Lignende sårbarhet gjelder etter behandling. For å redusere antall overdosedødsfall er det avgjørende at mennesker på vei ut av institusjon og inn i et nytt liv får bedre oppfølging. Vi hører altfor ofte om personer som slippes ut av fengsel fredag ettermiddag til ingenting, eller om folk som kommer til hjemkommunen etter behandling uten at bolig og andre tiltak for å klare seg er på plass. Rusomsorgen blir stadig bedre i Norge, med økt kapasitet. Men det svikter altfor ofte i oppfølging og ettervern.  

Nye trender 

Vi må intensivere innsatsen for å få ned antallet mennesker som mister livet i overdose. Det er også viktig å forebygge utvikling av nye typer overdosedødsfall. Fra land som USA og Canada varsles det om overdoseepidemier som følge av medikamentbruk. 

I USA mistet over 33 000 mennesker mistet livet i overdose knyttet til opioider i 2015. Nesten to tredeler av disse dødsfallene involverte et reseptbelagt opioid (American Society of Addiction Medicine 2016). Dette er kunnskap vi må ha med oss for å forebygge. I den norske statistikken anslås det at hele ett av tre dødsfall er knyttet til sterke medikamenter. Arbeidet mot overdosedød her i Norge må derfor også rettes mot andre grupper enn de tradisjonelle, tunge rusmiljøene. Innsatsen mot overdoser må være kunnskapsbasert. Vi må evaluere og satse på de tiltakene som faktisk virker, og det er viktig å være føre-var i forhold til nye trender.  

Strategi og nullvisjon 

Actis – rusfeltets samarbeidsorgan er en paraplyorganisasjon på rusfeltet med 30 medlemsorganisasjoner. Arbeidet mot overdoser bør fortsatt være et statlig ansvar. Overdosearbeidet må fortsette uten sluttdato, på samme måte som vi fortsetter å jobbe for å få ned trafikkdød uten et tidspunkt for når jobben er gjort. Det er altfor mange mennesker som mister livet av overdose hvert år. En nasjonal strategi er med på å gi økt oppmerksomhet, innsats og press på å forbedre der det svikter. Vi er bekymret for at den forsterkede innsatsen stopper opp. Arbeidet mot overdose må styrkes, ikke svekkes.   

Uten ordre fra regjering og Storting om fortsatt innsats mot overdosedød er det en fare for at arbeidet mot overdoser svekkes og flere liv vil gå tapt. Det må ikke få skje. Vi har ingen å miste.  

 

Mer fra: Debatt