Debatt

Listhaug inviterer hatpredikant til Norge

Innvandringsminister Sylvi Listhaug foreslår en offentlig svarteliste for hatpredikanter for å nekte dem å komme inn i Norge. Det er en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til dette forslaget.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hva er definisjonen av «hatpredikant»? Hvem vil Listhaug inkludere i en slik offentlig svarteliste? Vil det i praksis gjelde kun muslimske teologer eller vil listen inkludere predikanter fra andre religioner og ideologier også?

Sylvi Listhaug har selv møtt, og har hatt samtaler med den ekstreme hatpredikanten Ayaan Hirsi Ali. Hirsi er en eks-muslim som er kjent for sine hatpredikeringer mot islam og muslimer. Hun er på grunn av disse hatpredikeringene blitt kastet ut av og nektet som taler ved en del universiteter i USA.

Eksempler på Hirsis hatpredikeringer er at vedkommende i et intervju i 2007 sa at krig, inkludert militær krig, mot enhver muslim og hele islam, er eneste måten å oppnå positive forandringer på. Hun sa videre at «vi (Vesten) er i krig med islam, og at hele islam må nedkjempes.»

I et annet intervju i 2007 betegnet hun islam som den «nye fascismen» Hun sammenlignet også islamske verdier med nazistiske verdier. I 2014 var Hirsi invitert av Yale University for å holde en tale. Studenter, og til og med ateistiske studentorganisasjoner, kritiserte hennes invitasjon fordi de mente hun predikerer hat mot hele islam og enhver muslim. Studentene nevnte som eksempel da Hirsi tidligere betegnet islam som en «dødskult».

I et intervju i 2010 sa hun at islam er den «største trusselen mot freden i verdenssamfunnet.» Ayaan Hirsi Ali har også forsvart Breiviks terrorangrep med å si at de daværende norske myndigheter sensurerte Breiviks og hans likesinnedes ytringer til forsvar for kristendoms overlegenhet, og at dette førte til at Breivik ikke hadde noe annet valg enn å gjøre det han gjorde (begå terrorhandling).

Til tross for alt dette har Sylvi Listhaug gjentatte ganger talt varmt om Ayaan Hirsi Ali. I fjor varslet Listhaug at hun skulle holde en konferanse om kvinneundertrykkelse i islam sammen med den danske innvandringsminister og Hirsi.

Hvordan det gir mening å ha en konferanse om muslimske kvinner med en ikke-muslimsk hatpredikant som hovedtaler, uten å invitere og inkludere for eksempel en eneste anerkjent norskmuslimsk teolog, aktivist, politiker etc. er et spørsmål for en annen diskusjon.

Men spørsmålet nå er om Sylvi Listhaug vil inkludere hatpredikanten Ayaan Hirsi Ali, og hennes likesinnede i en eventuell offentlig svarteliste for hatpredikanter som nektes adgang til Norge? Eller mener Listhaug at Ayaan Ali Hirsis, og hennes likesinnedes ekstreme hatpredikeringer er i tråd med norske verdier?

Mer fra: Debatt