Debatt

Gråseterveien må skjermes

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 18.juli har Kurt Oddekalv og Jan-Hugo Holten i Norges Miljøvernforbund et innlegg hvor de tar opp Løvenskiolds planer om veiutbygging i Oslomarka, nærmere bestemt den planlagte Dammyrdalsveien på Krokskogen, som skal gjøre forholdene enklere for skogsdrift i dette området. Et slikt veiprosjekt vil også representere en trussel mot skisporten i Oslomarka, da vinterbrøyting av Gråseterveien, som blir forbundet med den planlagte veistrekningen, blir en konsekvens av ovennevnte utbygging.

Da snøforholdene i Oslomarka etter hvert er blitt svært ustabile, og denne veien regnes som et relativt snøsikkert område om vinteren, er det uheldig at Gråseterveien blir del av det sammenhengende veiprosjektet som nå ser ut til å se dagens lys om ikke Sivilombudsmannen setter ned foten for ovennevnte veiutbygging.

Oddekalv og Holten kommer inn på en av svakhetene ved markaloven i sitt innlegg, nemlig at den ikke beskytter mot naturinngrep som skogsdrift. Denne svakheten viser at loven bør gjennomgås på nytt, og at markaloven bør få forrang framfor skogbruksloven, som i dag regulerer skogsdrift innenfor de områdene som er omfattet av markaloven, dersom disse lovene kommer i konflikt med hverandre.

Et annet tiltak kan være å regulere skogsdrift etter naturmangfoldsloven innenfor de i alt 11 kommunene som i dag er omfattet av markaloven, siden denne loven tar sikte på å bevare det biologiske og landskapsmessige mangfoldet ved et område.

Disse faktorene kan bli forringet ved de planlagte, og allerede delvis gjennomførte, inngrepene i det området Løvenskiold planlegger å bygge vei. Utbyggingsprosjektet som Dammyrdalsveien representerer bør derfor stanses, slik at skiløyper på Gråseterveien om vinteren fortsatt kan sikres, i en del av Oslomarka som, tross mildere vintre de siste årene, fortsatt kan gi både ung og gammel stor glede av skiturer nær Oslo by.

Mer fra: Debatt