Debatt

I utakt med sine velgere

Venstres leder er helt klart ikke på linje med sine velgere når det gjelder holdningen til Ap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide står ofte fram som de aller beste politiske venner. De hang sammen under valgkampen i 2013 og de sa nei til statsrådsplasser i regjeringen Solberg. De har også stått skulder ved skulder som regjeringens samarbeidspartier gjennom fire år. Det gode forholdet understrekes av at Venstre og KrF går til valg på et regjeringsalternativ av Høyre, Venstre og KrF. Frp får ikke være med.

Den gode stemningen mellom Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide gjenspeiles ikke blant deres velgere. Venstres og KrFs velgere misliker hverandre. Kløften mellom dem har vokst kraftig i løpet av valgperioden. Sympatibarometeret som Bergens Tidende har laget i samarbeid med Norsk medborgerpanel ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen, viser at andelen av KrF-velgere som misliker Venstre, har mer enn doblet seg de fire siste årene, fra 19 prosent til 40 prosent. Det er flere i KrF som misliker Venstre enn som liker partiet. Blant Venstres velgere er det et flertall som misliker KrF. Bare 29 prosent liker partiet.

For Trine Skei Grande, som misliker Ap, må det være et tankekors at Ap er mer populær enn KrF. 57 prosent av Venstres velgere sier at de liker Ap. Venstres leder er helt klart ikke på linje med sine velgere når det gjelder holdningen til Ap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre inviterte tidligere i sommer Venstre med på regjeringssamtaler etter valget. Trine Skei Grande smalt døra igjen i samme øyeblikk som Støre åpnet den. Ap har brukt litt tid på å fordøye avvisningen. Men i går sa nestleder Trond Giske til TV 2 Nyhetskanalen at regjeringsforhandlinger med Venstre etter valget ikke er aktuelt. Og bra er det. Ap kan ikke samarbeide i regjering med et parti som på viktige områder er i bås med Høyre.

Mer fra: Debatt