Debatt

Kampen om Vestlandet

Den som vinner Vestlandet, vinner valget.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I morgen åpner statsministerkandidat Jonas Gahr Støre Aps valgkamp. Det skjer i Bergen. Det er ingen tilfeldighet at åpningen er lagt til Vestlandets uoffisielle hovedstad. Den som vinner Vestlandet, vinner valget. Erna Solberg og Høyre fikk et godt valgresultat her for fire år siden. Det gjorde Erna Solberg til statsminister.

Ap må trolig øke antallet representanter fra Hordaland og Rogaland for at Støre skal bli statsminister. Partiet tapte Vestlandet ved forrige stortingsvalg, men vant landsdelen og Bergen ved kommunevalget for to år siden. Det danner et solid grunnlag for framgang ved høstens valg.

Gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene viser at Ap har en oppslutning på 32,1 prosent. Det er godt utgangspunkt. Partiet dannet regjering sammen med SV og Sp i 2005 med et valgresultat på 32,7 prosent. Den gangen fikk SV 8,8 prosent og Sp 6,5 prosent. Hvis SV holder seg over sperregrensen på 4 prosent og Sp får 11–12 prosent som partiet har nå ifølge målingene, blir det rødgrønt flertall på Stortinget.

Arbeid og sysselsetting er Aps hovedsak. Det er spesielt en god valgkampsak på Vestlandet som fortsatt sliter med høy ledighet. Tallene på ledige nasjonalt synes å ha stabilisert seg på et høyt nivå. En hovedoppgave for en ny regjering er å føre en aktiv politikk for å få ledigheten ned både i vest og i andre deler av landet.

Like viktig er det å øke andelen sysselsatte. En årsak til at den registrerte ledigheten hos Nav er blitt noe mindre, skyldes at folk forsvinner ut av arbeidslivet. Den rekordhøye søkningen til høyere utdannelse, skyldes blant annet at det ikke skapes nok jobber til de unge.

Jobbskaping blir den største utfordringen i åra som kommer. Staten kan ikke alene sørge for at det bli jobb til alle. Privat sektor må ta et stort ansvar. Det regjeringen må gjøre er å legge forholdene mye bedre til rette for at det skjer.

Mer fra: Debatt