Debatt

Mobbing under Ramadan

Faster du ikke, er du kafir – ikke muslim!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Onsdag fikk en venn av meg klar beskjed om dette av klassekamerater. Flere personer samlet seg rundt ham, og han opplevde seg trakassert. Det eneste han hadde gjort var å svare nei på spørsmålet; faster du?

Han er garantert ikke alene om å oppleve slik mobbing under den måneden Ramadan pågår. Det er flere av oss som har opplevd dette tidligere, og tydeligvis pågår dette fortsatt.

Det finnes mange årsaker til at man ikke kan faste. For noen handler det om sykdom. Noen er sterkt troende på Gud, men vurderer det som ikke nødvendig å faste. Ikke alle troende muslimer er opptatt av å følge alle regler og påbud. Det bør de stå fritt til!

Min venn opplever klassekameratene som dobbeltmoralske. Han vet at de ikke er særlig praktiserende resten av året. For eksempel drikker flere av dem alkohol, som jo vanligvis heller ikke regnes for å være bra om man ønsker å fremstå som en god muslim.

Det bør i 2017 være mulig å få være i fred dersom man gjør egne valg. Moralpoliti har vi ikke bruk for! Slik oppførsel bør stoppes umiddelbart. Folk blir redde, føler seg alene og skoledagen ødelegges.

Det er umenneskelig å presse sin tro på andre. Det å tro skal ikke handle om tvang eller press.

Jeg mener at det er viktig at skolene griper inn der de ser at mennesker ikke viser andre respekt. Også når det er religiøse som står for mobbingen av andre religiøse. Jeg tror at skolene bør forsøke å samarbeide med moskeene og imamer om å finne gode løsninger.