Debatt

Det handler om fattigdom

Meninger og fakta stemmer ikke alltid overens i prostitusjonsdebatten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi har fått med oss at det har vært debattert mye etter møtet vi hadde med Hadia Tajik på Stortinget 06/04/2017.

Bakgrunnen for møtet var at flere i Brukerrådet på Nadheim reagerte på en dom fra Stavanger Tingrett hvor to kvinner i prostitusjon hadde blitt voldtatt. Mannen ble dømt til fem års fengsel og måtte betale 100.000 i erstatning til hver av kvinnene. Dette er en relativt streng dom i forhold til lignende saker. Men når jeg leser at mannen ville fått en enda strengere dom og måttet betale mer i erstatning hvis kvinnene ikke jobbet i prostitusjon, blir vi både overrasket, triste og opprørte. Denne saken var omtalt i media 10.3.

På bakgrunn av denne saken skrev Ida først et avisinnlegg og dette ble fulgt opp i et intervju med tre av oss i Brukerrådet i etterkant. Dette ble publisert sammen på VG-nett 14.3.

Dommen skapte debatt, og vi var mange som mente at den var både uetisk og umoralsk.

At en så profilert politiker som Hadia Tajik inviterer ledere på Pro Senteret og Nadheim sammen med brukere setter vi enormt pris på. Vi i Brukerrådet har møtt henne to ganger det siste året, og vi opplever at hun er oppriktig interessert i å høre på hva vi tenker, mener og ikke minst hvilke bekymringer/utfordringer og erfaringer mennesker i prostitusjon har.

Det er blant annet skrevet mye om hvor lett påvirkelig Hadia Tajik synes å være». Vi opplever ikke Tajik som verken lett påvirkelig, jattete eller å komme med tomme løfter (som mange politikere er flinke til). Det vi opplevde på siste møte var en genuin interesse for å lytte til oss brukere – noen er i prostitusjon, andre har slutta, men felles for alle i Brukerrådet er at vi sitter med mye erfaringer og kunnskap om prostitusjon. Vi er eksperter på prostitusjon, derfor er det flott at Hadia Tajik lytter til våre innspill.

Noen temaer vi ofte tar opp med politikere er hvordan de i prostitusjon kan føle seg tryggere på jobb, helse og ikke minst mangler på alternativer til prostitusjon.

Det er også blitt skrevet: «Det er viktig å lose dem trygt ut av en farlig situasjon og inn i jobb og utdanning. Disse løsningene ligger ikke i en svekkelse av loven, men i hvordan den håndheves. Dette vil være langt mer konstruktivt og framtidsretta enn å svekke loven, slik Tajik ser ut til å gjøre».

Vi diskuterte lite loven på møtet – den er der. Men det vi diskuterte er hvilke utfordringer den gir ved for eksempel bruk av hallikparagrafen. Dette er et problem som bekymrer alle i prostitusjon. Mange er redde for å jobbe fra leiligheter de leier i frykt for at huseier blir tiltalt for hallikvirksomhet og at de kastes på gata. Mange er også redde for å anmelde vold og voldtekt fordi de da må oppgi bostedsadresse. Og hvis overgrepet/ene har skjedd i leiligheten de leier vil kanskje politiet inn for å sikre bevis. Når prostituerte ikke kan jobbe fra egen leilighet, men må møte kunder i deres leilighet/hus, medfører dette reell fare. De vet ikke hva, hvem eller hvor mange som møter dem.

Vi har kommet med flere forslag som kan gjøre det tryggere å anmelde. Dette er ting vi har tatt opp med blant andre tidligere politimester i Oslo, tidligere statssekretær for Anundsen og andre. Tajik og hennes kollega Inga Marte Torkildsen er enige om at det er mange utfordringer og problemer knyttet til loven. Vi tror det er mange, både brukere og ansatte i prostitusjonstiltak, som er drittlei diskusjon om loven. Vi er opptatt av hva man gjør for de som jobber og for de som vil ut av det. Problemet er at det dessverre ikke er så enkelt som det blitt beskrevet. Mange av brukerne på Pro og Nadheim er utenlandske , uten rettigheter etter norsk lov. Dette er en av grunnene til at de er i prostitusjon. Det handler om fattigdom. Mange av de norske og de andre med rettigheter i landet, har ikke mye reell arbeidserfaring. Mange av dem sliter med traumer fra barndom og som voksne.

Dette temaet er stort og ekstremt innviklet. Det vet vi som har erfaring. Et annet spørsmål er om politikere skjønner det. Flere kommer med forslag – sikkert i beste mening, men hadde flere gjort som Hadia Tajik, tatt en prat med oss, så ville dere kanskje forstått mer.

Vi sitter ikke med noen fasit. Det finnes sjelden en fasit når det gjelder mennesker. Noe som er bra for en, trenger ikke å være bra for en annen. Møtet vi hadde handlet ikke om hvem som har rett eller feil. Det handlet om utfordringer og problemer knyttet til prostitusjon. Vi ser ikke at det er noen grunn til å kritisere Tajik for det.

Mer fra: Debatt