Debatt

Når NRK mister balansen

Nå prøver NRK å være den argeste av de alle. Og den mest absurde.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Setter du deg med en tiggerkopp på gata, vil du i løpet av kort tid bli både millionær og eier av en rekke store bungalower i Europa. Det må kunne utledes av NRKs program «Lykkelandet» som ble vist på TV 18. april. Selv ikke de argeste tiggermotstandere har noen gang gitt uttrykk for en slik oppfatning. Nå prøver NRK å være den argeste av de alle. Og den mest absurde.

I forhåndsreklamen for programmet het det at «Brennpunkt» ville vise oss tigging slik vi aldri før har sett den. Hovedpoenget var at tigging er linket opp mot en form for euro-kriminalitet som oversvømmer alle kontinentets byer. Det dreier seg om at forbryterklassen i Romania danner nettverk som administrerer prostitusjon og narkosalg, og – verst av alt: plasserer tiggere i gatene for å loppe pengene av folk. Så stor suksess har de hatt med dette at de lever i sus og dus i hjemlandet. Så du må ta deg i akt: slipper du en krone ned i en tiggerkopp, blir den – som onkel Skrue ville sagt – vipps en million!

Rett skal være rett. Programmet oppholdt seg i flere sekvenser til prostitusjonen og narkosalget, og det er vel få som er uenig i at dette er alvorlig kriminalitet som må bekjempes.

Denne type kriminalitet har imidlertid eksistert lenge, og både myndigheter og annet folk i europeiske land har vært klar over det like lenge. Det var intet nytt. Det nye var at de uskyldsblå tiggerdamene lever i økonomisk symbiose med skumle halliker og narkobaroner, og om nettene lever de et annet liv. Da tjener de penger på redelige, kåte nordmenn.

Med utgangspunkt i et intervju med politiet, virker det som om NRK har bestemt seg for at forbud mot tigging vil minimalisere prostitusjon og narkohandel. Også i et intervju på Dagsrevyen samme dag gikk det tydelig fram at hele poenget med å lage dette programmet var å komme tiggeriet til livs, og Dagsrevyens medarbeider reiste spørsmål om politikere som har stemt mot et tiggerforbud, burde endre standpunkt.

Det er ganske suspekt å ville ramme tigging, når de kriminelles rikdom skriver seg fra prostitusjon og narkosalg. I programmet ble det forsøkt antydet at tiggingen var dekkvirksomhet for alvorlig kriminalitet, uten at det ble dokumentert, og uten at det ble vist om og hvordan det kan være en slik kobling. Mener man at det finnes et eget tiggerpass som kriminelle kan gjemme seg i?

Dette ubalanserte programmet kommer i en tid hvor avvisning av mennesker i nød har blitt nasjonens nye udyd, og fremmedfiendtlige holdninger lett genereres. Med innvandringsministeren som inspirator, tror øyensynlig mange nordmenn at alle fra andre land er velferdsbanditter som kommer hit for å ta fra oss trygden vår, og for å begå kriminelle handlinger. Nå har også NRK bidratt til en slik holdning.

Mer fra: Debatt