Debatt

Investering i jenter gir avkastning for fremtiden

Hvorfor er det slik – i 2017 – at vi fortsatt trenger å snakke om kvinners økonomiske deltakelse og rettigheter?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jo, det handler om at jenter blir ansett som mindre verdt enn gutter.

Fra 13. til 24.mars fant FNs årlige kvinnekommisjonsmøte i New York sted. Politikere, byråkrater, kvinne- og likestillingsaktivister og organisasjoner som Plan, var samlet for å gjennomgå status for kvinners rettigheter i verden. Årets tema var «kvinners økonomiske deltakelse i en arbeidsverden i endring». For å oppnå likestilling på arbeidsplassen og anerkjenne merverdien av kvinners deltakelse i arbeidslivet, så kan vi ikke kun fokusere på kvinner – vi må inkludere jenter. Vi må gå til kilden av problemet: den rotfestete diskrimineringen av jenter verden over. Den skaper og forsterker barrierer for jenters og kvinners økonomisk deltakelse og rettigheter gjennom hele livet.

Et liv i skyggen

Jenter er «utsatt for diskriminering på bakgrunn av sitt kjønn, før de engang har forlatt sin mors liv. Det er antatt at 117 millioner jenter i Asia er abortert bort på grunn av at de er jenter. 1 De blir ansett som mindreverdige.

Det tar ikke lang tid før dette synet også fester seg hos jentene selv. Forskning på barns oppfatning av hvor smarte menn og kvinner er, viser alvoret. En studie utført ved universitetet i Illinois viser at fem år gamle forteller både gutter og jenter at deres eget kjønn er «veldig, veldig smarte». Men kun ett år senere føler jenter seg markant mindre talentfulle enn gutter.

Etter hvert som jenter når skolealder stå de overfor det neste store hinderet: tilgang til utdanning. I barneskolealder starter jenter som gutter, men på ungdomsskolen faller de av. Én av fem tenåringsjenter tar ikke utdanning. Årsakene er mange, men vi vet at:

• Mer enn to tredjedeler av alle barn som må jobbe i hjemmet, er jenter.

• Mer enn 700 millioner av kvinner i verden i dag ble giftet bort før de fylte 18 år.

• Om lag 250 millioner ble gift før sin 15-årsdag. Når jenter giftes bort, får de barn og slutter på skolen.

Avhengig av antall år med skolegang, og om hun har unngått barneekteskap, så får hun kanskje delta i arbeidslivet. Der risikerer hun å møte nye hindre. Trolig møter hun forventninger om å arbeide gratis. Uforholdsmessig mye ubetalt arbeid legges på skuldrene til jenter og kvinner. I gjennomsnitt bruker kvinner verden over tre ganger så mange timer som menn på ulønnet omsorgsarbeid og husarbeid. Slik går de glipp av både inntekt, økonomisk selvstendighet og muligheter.

Men selv små endringer kan utgjøre store forskjeller. En studie fra Gates Foundation viser at dersom veien for å hente vann i utviklingsland – vannhenting er ofte en jenteoppgave – ble kuttet med én time, så økte jenters tilgang til utdanning med 12 prosent.

Økonomisk likestilling er en forutsetning for likestilling mellom kvinner og menn. Likevel møter kvinner ofte formelle og juridiske barrierer for deres økonomiske deltakelse og rettigheter. Eksempelvis er det 190 millioner færre kvinner enn menn som har en bankkonto. Hvorfor? Jo, fordi hvis du er en ung jente eller kvinne, så møter du ofte juridiske barrierer for økonomisk deltakelse i samfunnslivet. I noen land trenger du til og med tillatelse fra mannen din for å åpne en bankkonto.

Ifølge Verdensbanken har rundt 90 prosent av verdens stater minst én lov som fungerer som et hinder for kvinners økonomiske likestilling. Forskningen viser også at 18 land i verden krever at en kvinne må be mannen sin om tillatelse for å ta lønnet arbeid.

Hvordan bryte syklusen?

Jenter trenger ikke bare å bemyndiges, de må få oppfylt sin rett til kvalitetsutdanning, til politisk og økonomisk deltakelse, finansiell uavhengighet, og til seksuell og reproduktiv helse – på lik linje med menn. Derfor har Plan International et mål om å gi 100 millioner jenter muligheter til å skape seg en bedre fremtid gjennom å lære, lede, bestemme og blomstre de neste fem årene. I samarbeid med partnere støtter vi jenter som den syriske flyktningen Hanin (14) med utdannelse. Vi samarbeider med jenter som Mayra (17) fra Guatemala som har bidratt til å heve aldersgrensen på ekteskap i landet til 18 år. Og vi samarbeider med jenter som 19 år gamle Neha. Med en oppvekst i slummen utenfor Delhi i India har Neha begrenset med muligheter, men ved å delta i yrkesopplæringsprogrammet Saksham har hun fått grunnleggende ferdigheter som vil hjelpe henne i arbeidslivet. Hun er nå i arbeid, noe som gir henne lysere framtidsutsikter.

Å investere i framtiden til jenter som Hanin, Neha, og Mayra vil ikke bare forandre livene deres. Det vil også bidra til å stoppe fattigdomssyklusen – og bidra til å bryte den. Ifølge McKinsey Global Institute kan 28 tusen milliarder dollar legges til verdens årlige BNP innen 2025, dersom kjønnsforskjeller i lønnet arbeid blir utradert. Det tilsvarer den samlede økonomien i USA og Kina.

På kort sikt vil yrkesopplæringen gjøre Neha bedre rustet til å forsørge seg selv og familien. Men om hun fortsetter karrieren sin, og andre unge jenter følger hennes eksempel, gis jenter mulighet til å realisere sitt potensial og sine menneskerettigheter. Det skaper utvikling, og det fører til en bedre verden for alle; gutter og jenter, kvinner og menn. Derfor er det viktig at vi ikke kun styrker kvinners økonomiske stilling, men gir jenter en reell sjanse fra starten av.

Mer fra: Debatt