Debatt

Bare piss

Vi som bor i byen har et uvitende forhold til møkk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Møkk med trøkk» står det i overskriften på pressemeldingen. Jeg tenker at det må ha noe med Senterpartiets landsmøte å gjøre, men så er det en ny bok i serien av alt vi omgir oss med, men aldri tenker over før noen skriver en bok om det. I dette tilfellet gjødsel. «Innsikt i dette skitne emnet avgjør om du lykkes», står det. Er det sikkert at boka ikke handler om det politiske spillet i valgåret?

Vi som bor i byen har et uvitende forhold til møkk. Et lite blikk i gangen etter ei uke med mye jobb, flere møter på kveldstid og tilsvarende manglende innsats i hjemmet, samtidig med vårløsningen ute, det kan se ut som det er mulig å sette poteter rett på gulvet i entreen. Men så må det altså gjødsles også. Gjødsel fra ku, hest, sau, geit, høns, aske, tang – og urin – kan forbedre vekstforholdene, leser vi. Det eneste som er lett tilgjengelig av dette hjemme i Nydalen er urin. Nå gjelder det å komme i gang. Dette har jeg forresten vært med på før.

Etter Roskilde-festivalen i 2015 ble det tatt vare på store mengder urin, som siden er brukt som gjødsel på en stor byggåker. Kornet er nå høstet, maltet og klart for å bli til øl. Giganten Carlsberg har sagt nei til å stå for produksjonen. Noen synes at ølet deres allerede smaker som, ja, det kan være det samme, men et mindre mikrobryggeri har tatt jobben, slik at festivalgjester neste gang kan drikke sitt eget piss. Problemet er jo at denne urinen kommer fra så mange forskjellige folk, fra mange andre land. Ikke alle tar piss fra hvem som helst.

«Matkontrollen» i TV 2 er en av denne spaltens favorittprogrammer. Denne uka gikk de løs på de store kjedenes kyllingburgere og avslørte at det var så som så med innholdet av kylling. Når McDonald’s lokker med «100% norsk brystfilet av kylling» er det ikke 100 % kylling du får, men den kyllingen som er der, den er i det minste 100 % norsk. «Norsk mat er trygg mat» minner Senterpartiet om. Jo mindre man får av denne maten, jo tryggere må den være.

McDonald’s tro på Norge er altså 100%. – Vi tror på hele Norge, sa også en inspirert Trygve Slagsvold Vedum da han innledet landsmøtet sitt fredag. Dette etter at et skarve «vi tror på Norge» var tema for Erna Solbergs landsmøte tale til Høyre. Vi fulgte ikke så godt med på landsmøtet til KrF, men de prøvde seg kanskje med «vi tror på noe». Det kan lønne seg for Frp å bare tro på «folk flest».

Fotballandslaget har lenge gitt «Alt for Norge», men hvor langt har det ført dem? Etter nye taktikkmøter har spillerne kommet fram til at det holder med å «gi alt». Denne troen på alt og alle smittet langt inn Dagsavisens redaksjon ettersom fredagen skred fram, solen tittet fram igjen, og alle (to) rundt meg begynte å synge «Vi tror, vi tror på sommeren». Husk bare å stille klokka en time fram i natt. Nå er det nok tilbakegang.

Mer fra: Debatt