Debatt

Styrker likestillingen

Leder i Fellesorganisasjonen Mimmi Kvisvik kan ikke ha fulgt med når hun i Dagsavisen 8. mars skriver at regjeringen ikke bryr seg om likestillingen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For meg handler likestilling om mer enn fire uker i fedrekvote og kontantstøtte.

Regjeringen tar likestilling på alvor og likestillingsmeldingen inneholder tiltak på ulike innsatsområder som oppvekst og utdanning, arbeidsliv, entreprenørskap og næringsliv, helse og vern mot vold. Meldingen belyser både kvinner og menns utfordringer, samt utfordringer mange innvandrerkvinner opplever.

Kvisvik oppfordrer til å droppe endringene i arbeidsmiljøloven. Jeg vil minne om at for mange er midlertidige stillinger et springbrett inn i arbeidslivet og at midlertidig ansettelse i inntil ett år kan bety at flere kan få en sjanse til å vise seg fram i jobb. Samtidig må vi huske at hovedregelen fortsatt er fast ansettelse.

Jeg registrerer at Kvisvik ikke trekker fram det jeg mener er vår største likestillingsutfordring – vold i nære relasjoner. Forebygging og bekjempelse av vold er høyt på hele regjeringens agenda. Vi har økt straffene for vold i nære relasjoner betraktelig fordi vi mener det handler om rettferdighet og trygghet.

Regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep behandles snart i Stortinget. Det er første gang en regjering forplikter seg på denne måten i kampen mot vold. Planen inneholder 88 tiltak på seks departementers områder og vi skal bruke over 500 millioner kroner ekstra til denne planen i år.

I vår legger regjeringen fram en felles likestillings- og diskrimineringslov for Stortinget. Gjennom forslagene til ny lov som ble sendt på høring ble kvinners diskrimineringsvern foreslått styrket på en rekke punkter, og mer tilgjengelig og effektivt. Vi har blant annet gjort det helt tydelig i høringsforslaget til ny lov at diskrimineringsforbudet i arbeidslivet er særlig strengt.

Likestilling skapes ikke av det offentlige alene, men også på arbeidsplassene, der folk bor og i samarbeid med frivillig sektor.

Mer fra: Debatt