Debatt

Helt ut av det blå

Er Høyre et parti eller et kommunikasjonseksperiment?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er ikke mulig å være uenig med Erna Solbergs Høyre. Erna Solbergs Høyre mener bare det som uansett er opplagt. Erna Solbergs Høyre er framoverlent. Erna Solbergs Høyre har forstått det. Erna Solbergs Høyre lever i tida. De som ikke er enig, er tilbakelent. De har ikke forstått det. De lever ikke i tida, de lever i fortida. Der andre politikere sier «Enten er du med meg, eller så er du mot meg», sier Erna Solberg enten er du med meg, eller så er du akterutseilt. Enten er du enig med meg, eller så skjønner du ingenting.

Les flere kommentarer fra Hege Ulstein her

Erna sier hun kan stå i stormen, selv om det blåser. Man kunne ellers la seg forlede til å tro at noe av greia med konseptet «storm» nettopp er at det blåser, og at det således ville vært mer imponerende å kunne stå i stormen når det ikke blåser, men samme det. Erna kan altså stå i stormen selv om det blåser. Vi må bare legge til grunn at det er veldig godt gjort. Spesielt siden hun har gjort det i fire år.

På åttitallet mente Jan P. Syse at Ap hadde stjålet Høyres klær mens de var ute og badet. Nå er det omvendt. Under valgkampen for fire år siden gjorde Høyre et raid i Aps garderobeskap.

Antrekket Høyre da ville ikle seg, handlet om opphavsretten til velferdsstaten. Den var ikke, slik Ap hadde forsøkt å innbille folk, et sosialdemokratisk prosjekt, mente Høyre.

Selv om den nå avdøde VG-nestoren Olav Versto flere år tidligere hadde slått fast at velferdsstaten «ble skapt i kamp, og at Høyre kjempet imot. Høyre gikk inn i velferdsstaten motvillig, baklengs og på krykker», lanserte Civita og Høyre ideen om den borgerlige velferdsstaten med en sånn iver at man fikk inntrykk av at åttetimersdagen ble kjempet fram i mellomkrigstiden av fryktløse kapitalister, som stormet barrikadene med sitt eget liv som innsats, mens arbeiderne satt på bar og ga blaffen. Eller at innbitte høyrekvinner og -menn tok til gatene i etterkrigstiden for å innføre alderstrygd, lånekassen, arbeidsløshetstrygd og uføretrygd, mens Einar Gerhardsen satt på et kontor og la kabal. Det var få eller ingen tegn til innrømmelser av at Høyre hadde stemt mot alle disse reformene, og flere til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I Erna Solbergs landsmøtetale kan vi enkelt få øye på opptakten til et nytt angrep på Aps klesskap. Jonas Gahr Støre bør låse ned gevantene sine jo før jo heller. Denne gangen er det arbeidslivet og den økonomiske politikken som ser ut til å være de påtenkte åstedene.

Til tross for at Erna Solberg og Høyre mottar millioner i pengegaver fra landets rikeste og gir milliarder tilbake i skattelettelser, var Høyre-lederen opptatt av små forskjeller i sin landsmøtetale. Hvis hun bare hadde snakket om det én gang, kunne det muligens ha passert som en glipp. Men Solberg gjentok og gjentok hvor viktig det er med små forskjeller.

«Små forskjeller», begynte hun. «Men vi skal samtidig bevare små forskjeller», fortsatte hun, før hun rundet av med «et Norge som kan ta vare på de viktige kvalitetene ved vårt samfunn. Som små forskjeller». Det er bare det at under de blåblå har forskjellene blitt større, ikke mindre. En liten klikk på 2300 eier nå ti prosent av all formue i Norge, meldte Klassekampen i går. «Det er en klar trend med økt ulikhet i Norge», sier forskningsdirektør i SSB Kjetil Telle til avisen. Man får nesten lyst til å fortelle Erna Solberg at enkelte ting er umulig. Hvis man vil ha små forskjeller bør man ikke gjøre dem større. Det er ikke mulig å drikke seg edru på sprit.

«Vi tror på Norge» var slagordet i talen. Tro kan flytte fjell, som vi vet, og godt er det. Erna Solberg snakket mye om hvor viktig det er å skape nye arbeidsplasser. «Vi må skape nok nye jobber raskere», sa hun. På de siste fire årene er det skapt 24.700 nye jobber. Samtlige ville altså fått plass på Telenor Arena, og enda hadde 300 seter stått tomme. «Vi vil ha et samfunn hvor arbeidskraften tas i bruk», sa statsministeren som har måttet se at sysselsettingen går ned år etter år på hennes vakt. «Vi må styrke bedriftenes konkurransekraft så det skapes flere jobber», fortsatte hun. «De må skapes i privat sektor». Men bare 24 prosent, eller 1900 jobber i året, kom i privat sektor. Hvis disse jobbene hadde vært innbyggere i en kommune, ville Høyre ment at de var så få at de måtte slås sammen.

Vi kan legge til at Solberg mener at oljealderen er over samtidig som nye felter må åpnes for boring. Og at den blåblå regjeringen skaper et mer inkluderende samfunn med banebrytende integrering.

Tidligere i uka svarte Erna Solberg slik da NRK-journalist Bjørn Myklebust pekte på at hun ikke svarte på spørsmålet hans: «Det er fordi du ikke stiller spørsmål basert på det jeg sier».

OK. Her er et spørsmål basert på det du sier, Erna: Hvorfor bruker du en hel landsmøtetale på å ønske deg motsatt politikk av den du selv fører?

Mer fra: Debatt