Debatt

Rasisme og regionsreform

I regjeringspartner Fremskrittspartiet kan det tydeligvis være farlig å ha meninger som går på tvers av resten av partiet i saker som omhandler regionsreformen, men kanskje gjelder dette ikke rasisme?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå får vi jo ofte en diskusjon om definisjonen på rasisme og hvor grensene eventuelt går, men bare de siste ukene har vi hatt en politiker fra Frp som har angrepet politiske motparter med skjellsord som «fittetryne» og «vietnamesermegge», samtidig som en annen har skrevet et innlegg i Tønsbergs Blad som oser av konspirasjonsteorier, hat mot muslimer, og raseteorier om import av andre raser for å skape en befolkning man enklere kan kontrollere.

Jeg håper derfor at likestillingsminister Solveig Horne eller integreringsminister Sylvi Listhaug kan komme på banen og ta tak i disse forestillingene blant sine partifeller. Statsråd Listhaug ville ikke ta tak i spørsmål om dette i spørretimen i en utveksling med stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre, selv om hun gikk med på at rasisme finnes, og må tas avstand fra. Det nytter dog ikke når en aldri gjør det. Det er en kjempeutfordring å komme frem til en meningsfylt definisjon av rasisme som ikke rammer disse utsagnene, men vi har ikke hørt noe fra nevnte statsråder. Vil de være seg sitt ansvar bevisst og ta tak i dette? Bør vi spørre regjeringspartner Høyre om de egentlig er komfortable med en manglende reaksjon?

Vi ser denne manglende reaksjonen, hvilken avstand er det da ikke til de ekstremt skarpe reaksjonene som har kommet mot de som har en mening på tvers av partiet i spørsmålet om sammenslåing av Øst- og Vest-Agder? Eller det å slå sammen Nordmøre og Trøndelag. Vi snakker om eksklusjon på livstid, for dette, men ikke for rasisme? Ja, man skulle kunne tro at rasismen kanskje ikke er så motstrøms i et av våre regjeringspartier.

Jeg er åpen for å la meg bli overbevist om det motsatte!

Mer fra: Debatt