Debatt

Når er det risiko for skade

Når er det risiko for skade – eller må den ha skjedd

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
I hode til Vidar Helgesen og hans kumpaner i Klima- og miljødepartementet (KLD) svirrer det om dagen et begrep som heter skadepotensiale. Og det begrepet må i sammenheng med rovdyras mulige fremtidige drap av og skade på tamdyr være noe av det mest abstrakte man kan tenke seg. Med de familiegruppene ulv som ble benådet til jul, med alle andre familiegrupper som vil yngle i vår og i tillegg invandringen fra nabolandet (forrige år antydet til ca. 100 dyr av Wabakken – neppe noe mindre i år) vil dette abstraktet øke enormt utover sommeren, Husk at fjordårets valper blir jaget ut og må finne seg nye områder. Tidligere sies det at de har dratt på «Harrytur», men der borte er det blitt virkelig trangt i «butikken» etter hvert. De vil etter hvert bli tvunget utover i hjemlandet. Hvor lenge skal vi vente før forvaltning etter vedtatte bestandstall skal iverksette to?
Eller er det slik som veimyndighetene ofte vurderer når vi ber om trafikksikring og nedsatt fart på en veistrekning. Da vurderes det aller først om det har vært noen dødsulykker der (har det blitt drept noe beitedyr)? Dernest har det vært noen alvorlige trafikkulykker (har det blitt skambitt et antall beitedyr)? Har det gått med noen barn (hvor mange lam er det tatt)?
Kjære politikere, kom ut av skallet og avgrens tragedien før den hender.

Mer fra: Debatt