Debatt

Norge og Russland

Norge må slutte å dilte etter USA og NATO, men heller tenke på egen sikkerhetspolitikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå er de her. 300 amerikanske marinesoldater utstasjonert i Trøndelag et halvt år, angivelig for å trene på oppdrag i snø og kulde, og øke samarbeidet med det norske forsvaret. Russland har sagt tydelig ifra at de ser det hele som en trussel. Det er kanskje heller ikke så rart, når din største fiende rykker stadig nærmere dine grenser. Allikevel har de nå ankommet. Selv om også Nord-Amerika har snø og is. Norske soldater kunne reist dit for å øke samarbeidet, i stedet for å bidra til å øke spenningsnivået mellom de to stormaktene.

Norge må slutte å dilte etter USA og NATO, men heller tenke på egen sikkerhetspolitikk. Vi har de siste årene hatt et tettere diplomatisk samarbeid med Russland. Det må vi bygge videre på. Vi har blitt enige om delelinje i Barentshavet og har godt samarbeid om kystvakta i nord. Mye er ikke greit i Russland. Man kan stille spørsmål ved ytringsfriheten og demokratiet. Det er allikevel ikke grunn til å øke spenningsnivået. I stedet for å bidra til konflikt bør Norge ta rollen som brobygger. Få ned spenningsnivået og ta initiativ til atomforbud. Det tjener våre interesser. Ikke å bli oppfattet som en trussel av vår mektigsge nabo. Vi må tørre å ta egne valg. Den beste forsvarspolitikken handler ikke bare om de beste troppene, men om alle de konfliktene man klarer å unngå.

Mer fra: Debatt