Debatt

Med Trump er enden nær, helt sant

Skal vi først gå til grunne, hadde det vært fint med god musikk til.

Trump sliter med å få tak i artister.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Trump er allerede en b-president når det kommer til kunnskap og erfaring. Men at han, som snakker om hvor populær han er, mangler stjernetekke. Dette understrekes av et lag av reserver som skal synge presidenten inn under innsettelsen. Donald Trump sverges inn som USAs 45. president (egentlig den 44. men det får så være) fredag kveld norsk tid.

Vanligvis står et stjernelag klart til å entre scenen og hylle påtroppende president i The United States of America. Det skal være prestisje å synge for presidenten. Slik har det ikke vært i år. Arrangementet har fått navnet «The Make America Great Again! Welcome Celebration». Javel. Sånn veldig great ble ikke seremonien i 2017. Trump har nemlig fått fatt i «storheter» som cowboyen Toby Keith, dustebandet 3 Doors Down og en såkalt supergruppe fra country-verdenen i The Frontmen of Country (Tim Rushlow, Little Stewart og Richie McDonald). Donald Trump kan umulig like musikk, tenker jeg når jeg ser lista.

Obama derimot, han har tydeligvis nummeret til stjerner i en høyere divisjon. Bruce Springsteen, Stevie Wonder og Beyoncé låter liksom litt staseligere enn Lee Greenwood og Jackie Evancho. Eller The Piano Guys, en You Tube-gjeng kjent for å spille coverlåter – på piano. Og når vi først er inne på coverlåter; The B Street Band, et Bruce Springsteen-hyllestband, skulle opptre, men har så trukket seg «av respekt for Bruce Springsteen». Selv ikke et coverband klarer Trump å overtale til å stille. Når så du sist et slikt? Danskebåten? Coverband altså, ikke en rasistisk gulrot.

Ifølge oversikten skulle R&B-artisten Chrisette Michele opptre. Hvem? Ja, nettopp, hun. Men The Roots’ Questlove fikk det som han ønsket. Han ville nemlig betale henne for å droppe giget. Michele glimret med sitt fravær. Dog opptrådtet hun på et av ballene etetrpå.

Donald Trump ble valgt av nettopp velgere som i stor grad lytter til country, så det er naturlig å invitere en utøver av lassopop. Men at det i er kun dem han får fatt i, forteller noe om hvor splittet USA er. Artister som stiller opp risikerer å miste hele karrieren sin. Ja, faktisk. Om du ikke er en skyteglad cowboy da. De er jo ofte republikanere. Men hva gjorde Sam Moore, fra Sam & Dave, på en hyllestkonsert for Donald Trump?

Les også: Donald Trump måtte dementere at han er hypp på sin egen datter

Men hva så med dem som gjerne skulle opptre, men som aldri i verden blir spurt? Tøyserapper Riff Raff for eksempel. Han er en vits, men har gått ut og sagt at han gjerne opptrer. Og hva med 2 Chainz? Han skal ha sagt nei til Trump. Problemet er dog at få, om noen, tror Trump ville ha invitert en rapper som tidligere het Tity Boi. Disse artistene har nok aldri vært påtenkt en rolle under seremonien, og bruker innsettelsen som PR-verktøy, men det gjør da jaggu også Trump der han skal sverges inn på både sin egen og Lincolns bibel. Så de fortjener kanskje hverandre?

Kanye West skal etter sigende være spurt. Folka rundt han, minus Kardashian-klanen, har klart å holde han fra det. Det kunne fort blitt et karriereselvmord for Kanye, som trenger all positiv omtale han kan få.

Rurale USA var sterkt representert i år, men ingen urbane artister stilte opp. Cowboy-Toby Keith er en sånn fyr som kan si «Let's kill the bastards» på scenen og har spilt for tropper i stridssoner i årevis. Han er derfor på sett og vis allerede på statens lønningsliste og en opptreden for Trump ligger innafor i hans verden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Nok en kvinne anklager Trump for overgrep

Kiss kunne vært noe for Trump. De er kjent for å bruke det amerikanske flagget som dekor og har hatt en kampanje for de amerikanske troppene gående. Som band er de håpløst akterutseilte og lever kun for sitt eget ettermæle, litt som Trump. Rart hår og mye sminke har de også til felles. Dessuten; de har hakk i plata og hamrer løs med det samme sporet hver gang. Og det hadde matchet Trump. Vi har hørt alt fra både Trump og Kiss før. Men i en video på nett blir Gene Simmons spurt om Kiss vil opptre under innsettelsen, med et stort rungende «nei!», til svar fra mannen som var med i kjendisutgaven av «The Apprentice». Kanskje kunne Insane Clown Posse passet fint sammen med Trump? Men han er jo sjefsklovn fra før.

Les også: Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

Hollywood-skuespiller Jon Voight, som også støttet Trump under valgkampen, var på scenen med en corny hyllest av Trump som “i hvert fall ikke trengte en ny jobb”. Men det er liksom en stund siden «Asfaltcowboy» nå og Voigt er vel mest kjent for å være faren til Angelina Jolie? Og hva skal man si til bandet «3 Doors Down»? Tre dører ned er minst tre steg ned i avgrunnen om vi sammenligner med Obamas innsettelser. For hvem orker en eneste strofe av drittbandet som noen kaller Nickelbacks onde fetter? The Mormon Tabernacle Choir, som pleier å synge ved slike anledninger, stiller også i år. Dog skjer dette etter at minst en skal ha trukket seg i protest. Flere dansere i The Rockettes skal også ha trukket seg i protest.

Andrea Bocelli skulle opptre, men han trakk seg av frykt for bråk med Trumps motstandere. I høst påsto Trumps folk at Elton John skulle opptre. Dette ble raskt dementert av Elton Johns folk. Celine Dion fikk de ikke ordna, selv om det skal ha vært forsøk på dette. Garth Brooks kunne nok ha stilt opp, men også han har sagt nei. Det sier noe om hvor upopulær Trump er når artister sier nei til TV-tid i en sending som vises over hele verden. Han har sikkert forsøkt å ta grep, men som alle vet har Trump små hender og får tak på fint lite.

Men det aller merkeligste er hvilken låt Trump har valgt seg til første dans med førstedamen, som president. Påtroppende president Trump har nemlig varslet at han og Melania skal svinge seg til Frank Sinatras «My Way». Paul Anka, som har skrevet teksten, er spurt om å framføre sangen selv, men har avslått. Trump kan umulig ha skjønt hvorfor ingen andre presidenter har brukt denne sangen under første dans. President Trump skal nemlig ut på gulvet til åpningsstrofen «And now, the end is near. And so I face the final curtain». Det er i grunn akkurat sånn det føles også; enden er nær. Farlig nær. Men skal vi først gå til grunne, hadde det vært fint med god musikk til.

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.