Debatt

Union mot terror

Enda flottere enn å se sølvguttene synge julen inn, er bildene fra en fotballstadion i Berlin, der 28.500 mennesker sang julesanger sammen lille juleaften.

28.500 mennesker deltok med sang og tente lys på årets julesangfest på Alte Foersterei stadion i Berlin lille julaften. FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På vei ut av et til tider mørkt 2016 er det fint å se bildene og videoene av arenaen som lyses opp av mobiltelefoner, lykter og stearinlys. Fire dager tidligere ble tolv mennesker drept og mange flere skadet under terrorangrepet mot julemarkedet i Berlin. Men fansen av den spesielle fotballklubben Union Berlin lot seg ikke trosse av terroren. I stedet ga de på lille julaften enda mer mening til sitt unionnavn da de i solidaritet sang julesanger mot kveldshimmelen.

Union Berlin var i utgangspunktet en klubb for jern- og metallarbeidere, derav navnet. På 60-tallet gjenoppsto klubben som et motstandslag, nærmest en union mot DDR-regimet og det stasistøttede storlaget Dynamo i Øst-Berlin. Union ble aldri best, men klubben samlet flest fans. Hver gang det var frispark på Stadion An der Alten Försterei, ljomet det mellom tribunene «Die mauer muss weg», muren må vekk!

Da den fattige, lille klubben trengte å renovere stadion i 2008, ble det gjort på god gammeldags dugnad. Over 2.000 mennesker bidro med anslagsvis 140.000 dugnadstimer for å bygge arenaen slik den framsto på lille julaften. Andre ganger har fansen kollektivt gått sammen om å gi blod. Så at det var akkurat her berlinerne dannet en union mot terror og for det som er blitt en kraftfull juletradisjon, var derfor ikke tilfeldig, men ekstra fint.

Juletradisjonen på Stadion An der Alten Försterei startet ved at under hundre fans brøt seg inn og sang julesanger i 2003. De trengte noe å glede seg over, siden laget tapte mer enn det vant. I løpet av få år hadde det vokst til noen tusen hvert år, og det ble et offisielt arrangement i regi av fotballklubben. I 2016 har laget vært bedre enn noensinne, og snart spiller det kanskje i Tysklands øverste liga, men denne gang var det andre grunner til at fansen trengte å gi seg selv litt oppmuntring.

«Vi ville gjøre anledningen til en kveld med håp, der vi kunne være sammen, synge og styrke hverandre», uttalte en talsmann for klubben til New York Times. 28.500 fans møtte opp på en stadion som normalt bare har plass til rundt 22.000. Hele gressmatta og tribunene var fulle av folk som spiste grillmat, unger som lekte og voksne som sang. Fra julen 2016 vil det være et bilde jeg aldri glemmer.

God fredag!

Mer fra: Debatt