Debatt

Respekt for sexarbeiderne!

Amnestys rapport dokumenterer at menneskerettighetsbrudd mot personer som selger sex i Norge blir forsterket av, og noen ganger forårsaket av, det juridiske rammeverket rundt sexarbeid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 19. desember argumenterer Sandal og Mehlen fra Rød Ungdom for å beholde sexkjøpsloven. Begrunnelsen er at loven ifølge Vista Analyse har positive virkninger, som nedgang i etterspørselen etter seksuelle tjenester. De overser at Vistas konklusjon er sterkt kritisert av forskere på fagfeltet. Nedgangen i antallet sexarbeidere i Oslo skyldes ifølge sosiale hjelpetiltak i hovedsak at Politiets Utlendingsenhet bortviser mange sexarbeidere.

Amnestys rapport om levekår for sexarbeidere i Norge dokumenterer at sexarbeidere utsettes for omfattende brudd på menneskerettighetene inkludert vold, trakassering og diskriminering. Sandal og Mehlen gjengir kritikken som en håndfull personer har rettet mot rapporten, men unnlater å nevne at konklusjonene i Amnestys rapport støttes av eksperter og forskere med spesialkompetanse på sexarbeid og menneskehandel, av sosiale hjelpetiltak som jobber med mennesker som selger sex, og av sexarbeidernes egne organisasjoner.

Noen informanter har kritisert Amnesty for selektiv utvelgelse av uttalelser, mens sannheten er at de alle har kunnet endre sitatene som er brukt i rapporten.

Amnesty intervjuet 30 cis- og transkvinner som selger eller har solgt sex. Mange fortalte likelydende historier om en hverdag preget av overgrep og diskriminering, og en konstant frykt for tvangsutkastelser og deportasjon. For å unngå gjentagelser gjengir rapporten ikke historien til hver enkelt, men synliggjør erfaringene som er felles for mange.

Amnestys rapport dokumenterer at menneskerettighetsbrudd mot personer som selger sex i Norge blir forsterket av, og noen ganger forårsaket av, det juridiske rammeverket rundt sexarbeid. Den «nordiske modellen» tillater salg av sex, mens kjøp av sex og tilrettelegging er forbudt. Hensikten er tilsynelatende å ivareta sexarbeiderens interesser. I realiteten er det fremdeles den som selger sex som er i fokus for politiets strafferettslige forfølgelse.

På bakgrunn av rapporten om levekår for sexarbeidere i Norge, og tilsvarende rapporter fra flere andre land, har Amnesty kommet til følgende konklusjon: En full avkriminalisering av sexarbeid, inkludert av kjøp og tilrettelegging av seksuelle tjenester, er nødvendig for å sikre sexarbeidernes menneskerettigheter.

Samtykkende voksne mennesker som selger sex må kunne leve under trygge forhold som ivaretar hensynet til sikkerhet og helse. Også i Norge.

Mer fra: Debatt