Debatt

Se hele Norge

Jeg er overbevist om at vanlige folk både i by og i distrikter trenger en sterk røst i det offentlige rom som tar til orde for smådriftsfordeler og nærhet til tjenestene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Styrker Oslo, svekker oss andre» er tittelen på en kronikk av Ådne Naper fra Telemark SV. Naper mener at jeg setter distriktsbefolkningen opp mot hverandre og dermed svekker en viktig opposisjon til sentraliseringen. Det er så uriktig at det ikke kan stå ubesvart.

Jeg har vært på besøk på skoler og gamlehjem, i fjøs og barnehager, på forsamlingshus og hjemme hos folk i alle deler av landet. I store og små byer, i tettsteder og i små bygder. Jeg har møtt et utall ulike mennesker med ulike meninger og fått høre hva de er opptatt av og oppgitt over.

Det går igjen hos det store flertallet av vanlige folk jeg har møtt at de er skeptiske til et samfunn der sykehus, politi, kommuner, høyskoler, Nav-kontor og andre offentlige tilbud sentraliseres. Senterpartiet har vært den tydeligste røsten i norsk offentlighet mot en slik utvikling i samfunnet. Det er jeg stolt av.

Jeg har advart mot at stadig mer makt blir lagt i hendene på «eksperter» av ulike slag og at de folkevalgte får stadig mindre makt. Dette er ikke fordi jeg har forakt for kunnskap, men fordi jeg mener at vi ikke skal lage et samfunn der folk ikke får være med på å påvirke sin egen hverdag. Å stemme i valg er en enkel og effektiv måte å skape endring i samfunnet på, men det forutsetter at politikerne som velges både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå har makt til å ta beslutninger som reelt bedrer folks hverdag. Jo mer makt vi flytter fra kommunestyrer og Storting til ekspertutvalg og internasjonale avtaleverk, jo mer undergraver vi folkestyret – og dermed folks mulighet til å påvirke politikken gjennom valg.

Jeg er overbevist om at vanlige folk både i by og i distrikter trenger en sterk røst i det offentlige rom som tar til orde for smådriftsfordeler og nærhet til tjenestene. Vi trenger flere politikere som ser hele Norge. Kanskje kan denne debatten være med på å løfte problemstillingene som folk over hele landet er opptatt av høyere på agendaen også i SV? La oss håpe det.

Mer fra: Debatt