Debatt

Taktskifte for Oslo-barnehagen

Sammen med Rødt har byrådspartiene blitt enige om en barnehageavtale som gir et nødvendig taktskifte i Oslo-barnehagen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da Arbeiderpartiet, SV og MDG dannet byråd for ett år siden hadde Oslo den laveste barnehagedekningen blant fylkene i Norge. Oslo hadde også de lengste barnehagekøene blant de store byene, og 4.000 barn i barnehagealder sto utenfor barnehagefellesskapet. Velgerne stemte ned de borgerliges barnehagepolitikk, og ga Oslo et nytt flertall. Sammen med Rødt har byrådspartiene blitt enige om en barnehageavtale som gir et nødvendig taktskifte i Oslo-barnehagen.

For det første vil barnehageavtalen gi Oslo 3.000 flere barnehageplasser i løpet av 2019. Med vår offensive barnehageutbygging vil Oslo passere landsgjennomsnittet i barnehagedekning, og etter hvert vil vi kunne gi alle ettåringer plass uavhengig av når på året de er født.

For det andre går vi bort fra Høyre-byrådets kommersielle barnehagestrategi, med forbud mot å bygge kommunale barnehager. I dag er det mer enn dobbelt så mange kommersielle som ideelle barnehager i Oslo.

For det tredje gjennomfører byrådet utvidet økonomisk tilsyn med private barnehager. Mens Høyre-byrådet aktivt valgte ikke å føre økonomisk tilsyn med private barnehager, vil det nye byrådet sikre at foreldrebetalinger og offentlige tilskudd brukes innenfor rammene av barnehageloven.

Arbeiderpartiet er selvfølgelig positive til private aktører i barnehagesektoren, og frem mot 2019 vil da også 1 av 3 plasser være private. Da vi dannet byråd i fjor var imidlertid andelen private barnehager kommet opp i 57 prosent. I en av ti kommuner i Norge er andelen nå oppe i hele 70 prosent. Vi vil ikke dit. Når en stadig større del av barnehagen er privat, får kommunen stadig mindre mulighet til styre kvalitet, dimensjonering, kompetanse og lønns- og arbeidsvilkår. Det er derfor gode grunner til at private barnehager skal være et supplement, og ikke hovedleverandør av barnehageplasser slik det borgerlige byrådet la opp til. Byrådet ser på barnehage som første del av et attenårig utdanningsløp, og en oppgave som kommunen må ta et hovedansvar for.

Mer fra: Debatt