Debatt

25. november - en FN-dag som bør markeres

FN har etablert mange merkedager; 221 i alt. 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Altså kommende fredag. Dagen markeres stadig mer tydelig flere steder i landet. Mange organisasjoner stiller seg bak arrangementene. Og stiller sterke krav til myndighetene, til rettsvesenet til mannssamfunnet - og til allmennheten. I Oslo arrangeres det for sjette gang et fakkeltog gjennom byen. I fjor var temaet «Kvinner på flukt - Gi kvinner vern!» . I år er hovedkravet fra toget Rettssikkerhet for kvinner - stopp voldtektene! Toget går fra Arbeidersamfunnets plass, der Sentrum politistasjon holder til, til Stortinget der Justiskomiteens leder Hadia Tajik vil ta imot et opprop fra toget.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi vet ikke om det har vært flere voldtekter i år enn før. Om lag 1200 er anmeldt; i gjennomsnitt tre hver dag. Det er mange som ikke anmeldes. Og de fleste som anmeldes blir ikke stilt for retten, og langt fra alle som stilles for retten blir dømt.

En tydelig ny utvikling er at politiansatte, og særlig kvinnelige ansatte, snakker stadig mer om voldtektssaker og om hvordan bevis kan og bør sikres bedre.  En annen positiv utvikling er at pressen, og særlige kvinnelige journalister, rapporterer mer om ofre for voldtekter, nå også om unge jenter på russetreff og i det som skulle være et festlig lag. Det siste halvåret har oppmerksomheten også rettet seg mot rettssakene. Og mot lekdommere som unnskylder overgriperne.

Siste ukes opprulling av Bergenspolitiet av overgrep mot barn er grusom og ser ut til å bli behandlet med det alvor slike saker krever. Nå gjelder det at en også satser på å finne ut hvordan barn kan sikres før slikt skjer.

Også internasjonalt har det vært økende oppmerksomhet om voldvekt i krigs- og konfliktsituasjoner selv om det er mer enn 20 år siden FN stemplet seksuelle overgrep som krigsforbrytelse og forbrytelse mot menneskeheten. Først i år ble første overgriper dømt i den internasjonale domstolen i Haag. Norge, så vel som andre land, plikter å ta disse forhold opp i alle slags internasjonale fora og samtaler.

Økt oppmerksomhet om voldtekt som problem trengs - men voldtekt kan ikke godtas! Forbrytelser må forebygges og unngås og forbrytere må straffes!

Her er uttalelsen som fredag 25. november i år blir overrakt lederen av Stortingets Justiskomite Hadia Tajik:

RETTSSIKKERHET FOR KVINNER - STOPP VOLDTEKTENE!

Alle kvinner og jenter må kunne bevege seg fritt og trygt - inne, ute, på fest og i arbeid

Voldtekt er ingen privatsak - voldtekt er et kriminelt overgrep, et folkehelseproblem for kvinner og en krigsforbrytelse i krigs- og konfliktområder.

I Norge anmeldes det årlig om lag 1200 voldtekter, bare halvparten blir etterforsket. Påtalemyndighetene reiser sak for under en tredel av de etterforskede sakene, og under 10 % av de anmeldte blir dømt. Svært mange kvinner unnlater å melde fra om voldtekter av frykt for ikke å bli trodd. Siste år har vi sett flere rettsaker der dels fagdommere og lekdommerne ofte fordømmer ofrene og unnskylder overgriperne. Påtalemyndigheten forbereder sakene for dårlig, og unnlater å anke. Dette kan vi ikke godta.

Vi krever rettssikkerhet for kvinner

  •  Norsk lov må definere voldtekt slik internasjonale konvensjoner krever: Sex uten bevisst samtykke er voldtekt
  • Fagdommere må læres opp og lekdommere må veiledes om hva som er forbudt
  •  Holdningskampanje rettet mot alle innbyggere om voldtekt og samtykke
  • Alle kommuner må ha et godt hjelpetilbud til de overgrepsutsatte
  • Rettssystemet må gjennomgås - seksualforbrytere må dømmes og kvinner og barn må gis rettssikkerhet

Nedlatende utsagn om sex og jenter og kvinner, er ikke morsomme - de er skadelige

Voldtekt handler først og fremst om makt, ikke sex. Kvinner og jenter skal ikke måtte akseptere grove vitser og russesanger med uempatiske og nedlatende holdninger til seksuelle overgrep. Vi vil ikke akseptere holdninger om at seksuelle overgrep er underholdning. Voldtekt på russetreff og ungdomsfester har sammenheng med holdninger om at menn ikke kan styre sin seksualitet i fylla. En holdningsendring er absolutt nødvendig.

Vi krever innsats for holdningsendringer - voldtekt er et folkehelseproblem

  • Samtykke før sex må inn i seksualundervisningen - Lær gutta å ta ansvar
  •  Lag kampanjer til bruk i skolen og på arbeidsplasser - mot vold og overgrep
  • Lærere og helsearbeidere må vite mer om voldtekt og virkningen på offer og overgriper

Voldtekt og seksualisert vold er et internasjonalt problem

Nyhetene bringer stadig forferdelige historier om massevoldtekter i byer og landsbyer, om voldtekt i krig og konflikter. Og om voldtekt i flyktningleire og -mottak. Norge må bidra til at slike forbrytelser tas opp med mye større alvor i internasjonale fora.  Det må tas opp i FN og FNs organer, på internasjonale konferanser, i forhandlinger om konfliktløsning og i internasjonale og bilaterale samtaler.

Vi krever at verdenssamfunnet tar ansvar - og at Norge reiser saken

  • Det må bli slutt på at militære styrker forgriper seg på kvinner og barn i konfliktområder
  • Barneekteskap og salg av jentebarn må opphøre 
  • Abort ved graviditet etter voldtekt må være en rettighet
  • Voldtektsforbrytere må straffes
  •  Flyktningleire og -mottak må sikre kvinner - kvinner må ha sikre og skjermede rom og toaletter

Markeringen støttes av: 23 organisasjoner foreløpig.

Mer fra: Debatt