Debatt

Konkurransesamfunnet

Det er ei sjelemette å lese Dagsavisen (16.9.), der den danske professoren i sosiologi, Rasmus Willig, sier at konkurransesamfunnet gjør oss syke. Han har sjølsagt rett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Aksel Sandemose skrev det samme i tidsskriftet Årstidene fra 1952. Der står det: «Når mennesket tvinges inn i konkurranse fra fødselen av, så er det sykdom, universell sykdom.»

I vårt samfunn i dag seirer konkurransementaliteten på alle fronter, enten det gjelder hvem som skal tømme søpla i Oslo til hvem som skal levere avisa i postkassa di på lørdager. Bestemors konkurranseutsatte rumpe skal vaskes til spottpris på sjukehjemmet, fordi det vulgære kapitalistiske konkurransesamfunnet kommersialiserer alle menneskelige forhold.

Alt skal regnes ut i penger. Spesielt er det viktig for de privilegerte hva svake grupper koster samfunnet. Forakten for den sosialt mislykka og for den som taper og lider nederlag, skal være den krafta som driver samfunnet til større effektivitet. Vi dyrker enere og forakter taperne. En gang i framtida vil forhåpentligvis denne vanvittige konkurransementaliteten gå av moten – i likhet med den dåraktige studentlua.

Mer fra: Debatt