Debatt

Historiens dom

Å sammenligne Trump med Hitler, tjener ingen. Men det må være lov å sammenligne meningsløse medier i dag og på 30-tallet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg reagerer når jeg hører folk kritisere mediene for å advare mot Donald Trump. En ting er å respektere sinnet til mange amerikanske velgere og lytte til folkedypet, også her hjemme. Nettopp derfor har vi i Dagsavisen-familien denne uka tatt initiativ til en storstilt kampanje, #viktigstformeg, for å lytte til alle lesere. Noe annet er å respektere det når Trump angriper rettigheter som folk har kjempet for i generasjoner. Det kan vi aldri gjøre.

Kritikken mot både medier og politikere om at man av og til har snakket for mye om folk – og for lite med dem – har noe for seg. Men ideen om at alle journalister og redaktører skal være fullstendig objektive og opptre nærmest som mikrofonstativ enten det er for ledende politikere eller folkedypet, mener jeg det er grunn til å advare mot. Det er medienes jobb å lytte til folks utfordringer og sette søkelys på dem, og det er politikernes jobb å løse dem. Men det må skje innenfor anstendighetens grenser.

Når enkelte hevder at det å advare mot en kommende presidents hatefulle ytringer og varslede angrep på demokratiske verdier, er en subjektiv handling, tenker jeg på de tapre redaktørene som sto opp mot den fascistiske fare på 30-tallet. De var i alle fall ikke objektive, og jeg mistenker at mange av dem ville ha fått hard medfart på Facebook. Men historiens dom viser at de likevel hadde rett.

Les også: Inviterer til leserdugnad

Svenske Torgny Segerstedt argumenterte mot nazistene til han knapt hadde en avis igjen, men han huskes for sin utrettelige kamp og for å ha forutsett noe mange andre tiet om. I vår avisfamilie har vi stolte historier rundt Fremtidens Torgeir Vraa (bildet). Før han døde midt på 30-tallet, rakk han som kanskje den første redaktøren i Norge å spå hvor ille det ville gå med Europa etter nazistenes valgseier i Tyskland. Både Vraas etterfølger i Fremtiden, Henry Karlsen, og Trond Hegna, redaktøren av «1ste Mai», dagens Rogalands Avis, ble fengslet og avisene deres stanset fordi de sto opp mot nazistene i egne spalter. De kjempet for det de mente var rett.

For meg føles det totalt meningsløst om det amerikanske valget fører til at medier ikke lenger skal kunne kritisere og advare mot en Trump, Berlusconi, Putin eller Erdogan, eller for den saks skyld mot norsk politikere. Derfor vil vi fortsette med å analysere og kommentere politikk ut fra en visshet om at den som later som ingenting når samvittigheten skriker, neppe tåler historiens dom.

Les og bidra: Hva er viktigst for deg, kjære leser?  #viktigstformeg

Mer fra: Debatt