Debatt

Fortsatt farlig

Det vil aldri komme på tale for denne avis å bidra til å normalisere, legitimere eller ha «et åpent sinn» overfor disse strømningene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er gått én uke etter valget i USA. Allerede hører vi stemmene som ønsker å gi Donald Trump en sjanse og møte ham med et åpent sinn. Vi vil minne om at Trump fortsatt er en svært farlig mann som står for antidemokratiske, rasistiske og kvinnefiendtlige holdninger. Folkene han nå samler rundt seg i Det hvite hus, er like ille og verre. Det vil aldri komme på tale for denne avis å bidra til å normalisere, legitimere eller ha «et åpent sinn» overfor disse strømningene. Det gjelder også når de kommer fra Det hvite hus.

I sitt første lange intervju etter valget, med 60 Minutes, fastholdt Trump at han skal bygge en mur mot Mexico. Han lovte å deportere minst tre millioner innvandrere. Han varslet at kvinners rett til selvbestemt abort kan annulleres. Han vil ikke gå tilbake på løftene om å få Hillary Clinton fengslet.

I tillegg er Trump i ferd med å sette sammen en administrasjon som mest av alt ligner et skrekkabinett, i alle fall for oss som holder grunnleggende menneskerettigheter og demokratiske verdier kjært. Stephen Bannon, den nye sjefstrategen, er blitt beskrevet som en psykopat og USAs farligste politiker. Han lefler med antisemittisme og rasehat. Det er ventet at kreasjonisten Ben Carson, Rudy Guiliani, Newt Gingrich, Chris Christie og Sarah Palin får sentrale roller. Trump skal oppnevne omtrent 4000 personer i ulike stillinger de neste par månedene. De vil gi ham god hjelp til å utøve den skadelige og farlige politikken han har satt seg fore å gjennomføre.

Omverdenen trodde at Trump skulle bli mildere i tonen da han tok ledelsen i primærvalgene. Det skjedde ikke. Så spådde man at han skulle bli mer seriøs da han vant primærvalgene. Det skjedde ikke. Deretter ble det sagt at han kom til å bli mer ansvarlig da valgkampen var i gang. Det skjedde ikke. Siste spådom var at han ville moderere seg i sluttspurten av valgkampen. Det skjedde ikke. Nå hevdes det at han vil normaliseres av presidentembetet. Det kommer ikke til å skje.

Mer fra: Debatt