Debatt

Ap har nøkkelen

Det er enestående i Stortingets budsjetthistorie at en mindretallsregjering ikke vil forhandle om deler av statsbudsjettet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Budsjettforhandlingene i Stortinget har kjørt seg fast. Finanskomiteen har gitt seg selv ti dager ekstra på å forhandle fram en enighet om neste års statsbudsjett. Det betyr at regjeringen må bli enig med sine samarbeidspartier KrF og Venstre senest søndag om en uke.

KrF og Venstre stanger hodet i den grønne veggen. Frp og Høyre vil ikke forhandle om drivstoffavgiftene og den julepresangen Frps finansminister har gitt til landets privatbilister. Det er enestående i Stortingets budsjetthistorie at en mindretallsregjering ikke vil forhandle om deler av statsbudsjettet.

Det er regjeringens og ikke Stortingets jobb å sørge for flertall for budsjettet. Skal man lykkes må regjeringen vise forhandlingsvilje. Man kan ikke oppføre seg som et lite trassig barn og bare skrike nei.

Torsdag la Ap fram sitt budsjettforslag. Det ligger nærmere KrFs og Venstres forslag enn opplegget fra regjeringen. Hvis Ap skulle forhandle budsjett med sentrumspartiene, trengte de neppe så lang tid på å bli enige. I alle fall ikke med KrF. Ap har også lagt fram et klimapolitisk opplegg som viser at Ap har beveget seg. I klimapolitikken ligger Ap nærmere KrF og Venstre enn det regjeringen gjør.

Samarbeidsavtalen er blitt en tvangstrøye for KrF og Venstre. Hadde de ikke vært forpliktet av avtalen til å forhandle statsbudsjett med regjeringen, kunne de ha vendt seg til Ap og skaffet flertall for et budsjett som ligger nærmere deres eget syn. Men på grunn av avtalen må de slite og streve med en regjering som ikke viser noen forhandlingsvilje.

Skulle det skjære seg helt i forhandlingene og ende med regjeringskrise, er det trygt å vite at Ap står klar med et budsjett og en klimapolitikk som det vil være flertall for på Stortinget.

Mer fra: Debatt