Debatt

Dagsavisen og klimaendringer og sånt

Lørdag 5. november brakte Dagsavisen et reisetips om Machu Picchu, og i en velskrevet artikkel var det vel flere enn jeg som fikk lyst på en reise til Peru. Imidlertid er dette reisetipset en miljømessig katastrofe og et eksempel på dobbeltmoralsk journalistikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fra Oslo til Lima er det 11.059 kilometer, men fordi du også skal tilbake til Oslo må du reise 22.118 kilometer med fly på en slik tur. Og fordi du neppe gidder å dra alene til Lima og heller foretrekker å reise sammen med et menneske du er glad i, må vi snarere gange avstanden med 2 for å finne ut hvor langt dere har reist til sammen. Svaret er 44.236 kilometer, og så langt bør regnestykket være enkelt.

Vi forutsetter at reisen til Lima går med et Boeing 737, et av de aller mest drivstofføkonomiske flyene som finnes. Det bruker ikke mer enn 0,038 liter drivstoff pr passasjerkilometer, forutsatt at vi tar sjansen på å stole på Wikipedia. Eller 0,38 liter drivstoff pr passasjermil, for å regne det om til en størrelse som er lettere gjenkjennbart. Imidlertid er dette et fabrikktall som forutsetter at flyet er fullt, noe det sjelden er. Norwegian opererer f.eks. med en fyllingsgrad på 85 %, vi må derfor korrigere drivstofforbruket på grunn av de tomme setene og får et forbruk på 0,45 liter pr passasjermil. 2 passasjerer tur/retur Lima blir da 44.236 kilometer ganget med 0,045 liter drivstoff pr kilometer, gir et forbruk på 1.990 liter drivstoff. To tonn.

Hvis vi sammenligner med en BMW X3, Norges mest solgte SUV og en bil som neppe er den mest drivstofføkonomiske av markedets bilmodeller. Fabrikktallene på blandet kjøring er 0,67 liter diesel, mens den på landeveiskjøring, som nok er riktigere å sammenligne med, bruker 0,5 liter. Tar vi de 1.990 literne med drivstoff som du bruker på helgeturen til Lima og deler på 0,67 liter (forbruket stiger bare minimalt med en passasjer), kan du kjøre 29.700 kilometer med bilen. Til sammenligning kjører gjennomsnittsbilen 12.670 kilometer årlig, hvilket betyr at flyturen for å oppleve Machu Picchu forbruker omtrent like mye drivstoff som bilen gjør på nesten to og et halvt år.

Den første konklusjonen blir vanskelig, for den blir det ikke reisetips fra Machu Picchu av. Den andre konklusjonen gir seg selv. Kjør bil med verdens beste samvittighet.

Mer fra: Debatt