Debatt

En helt ny verden

Til siste øyeblikk håper og tror vi at Hillary Clinton kommer til å fullføre valgkampen med samme styrke som hun har hatt hele veien og dra seieren i land. Helst overbevisende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Likevel: Norge må forberede seg på og tenke gjennom hvilken rolle vi skal spille i en verden der Donald Trump er USAs president. Det vil være en katastrofe, selvsagt, men katastrofer må man være forberedt på.

Uttalelser fra regjeringen tyder på at dette alvoret ikke har sunket inn. Høyre har republikanerne som sitt søsterparti. Statsminister Erna Solberg har ikke villet ta avstand fra Trumps kvinnefiendtlige og rasistiske politikk. I stedet fortsetter samarbeidet med en kandidat og et parti som truer verdensfreden og som ønsker å torpedere klimaavtalen. Da KrF-leder Knut Arild Hareide fortjenstfullt forsøkte å spørre utenriksminister Børge Brende om hans syn på en mulig president Trump, fikk han et tåkete svar før stortingspresident Olemic Thomessen klubbet debatten ned. Representantene i salen gapskrattet. Det var en ynkelig forestilling.

Dette er nemlig ikke noe å le av. Hareides spørsmål var på sin plass. Ett døgn før valget må norske politikere spørre seg hvordan de skal håndtere et USA styrt av Trump. Kan vi være alliert med en mann som så tydelig dyrker politikkens mest fascistiske og autoritære sider? SVs Bård Vegar Solhjell sa det slik i Bergens Tidende før helgen: «Skulle han vinne onsdag, må den første seriøse debatten på 70 år om korleis tilhøvet til USA skal utvikle seg, starte. Eg har ikkje svaret – men eg veit at det ikkje kan bli business as usual».

Det beste for verden er selvsagt om Hillary Clinton, med sin kompetanse, erfaring, innsikt og imponerende stamina, vinner valget. Da slipper vi også å bli satt på denne prøven. Men skulle det gå annerledes, bør vi være klare til å velge riktig i en av de mørkeste stundene i moderne politikk. Gjør vi ikke det, kommer historien til å dømme oss hardt. Donald Trump er en meget farlig mann.

Mer fra: Debatt