Debatt

Vern av LoVeSe

Fagforbundets utspill om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er en gedigen utfordring til Jonas Gahr Støre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norge har mange politikere og aktører som kunne snakket varmt for klimaavtaler i Paris, men som blir mer i tvil når det kommer til utvinning av olje og gass i sårbare områder her hjemme. Klima er én ting, men skal det stå i veien for sårt tiltrengte arbeidsplasser i nord? Flere regjeringspolitikere har snakket om kartlegging av felter i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene holder en hånd over området.

Nå har Fagforbundet rykket ut: «Skal vi ta Parisavtalen på alvor, så må vi faktisk gjøre noe også her i Norge. Vi har varige vern av vassdrag i Norge, og jeg synes vi må tørre å ta en slik prinsipiell debatt på kongressen.»

Så tydelig er leder Mette Nord i Fagforbundet overfor VG, og det er en brannfakkel hun kaster inn i neste års valgkamp. Fagforbundet er det største forbundet i LO, og hun vet godt at det er forskjellige meninger i Landsorganisasjonen som tradisjonelt har vært tilhenger av arbeidsplassene oljen har gitt. Forbundet Industri/Energi og Fellesforbundet ønsker fortsatt en konsekvensutredning av området, noe mange mener er en dør på gløtt for utvinning.

LO-kongressen finner sted 8. – 12. mai neste år, men før det skal Arbeiderpartiet ha sitt landsmøte 20. -23. april. Fagforbundets utspill er en gedigen utfordring til Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet har gjennom noen år latt være å lytte til ungdommen. AUF har hele tida gått inn for vern av LoVeSe, og LO-utspillet vil nok gjøre noe med debatten innad i Arbeiderpartiet i månedene framover. Dette blir en større landsmøtesak i 2017 enn mange hadde tenkt seg.

Denne politiske høsten har løftet miljø og klima høyt opp i alles bevissthet. Miljøpolitikk generelt og Lofoten, Vesterålen og Senja spesielt, blir en av de store sakene i valgkampen. Skillelinjene mellom sittende regjering og støttepartiene går her. Hvis Ap vil tenke seg om en gang til og bli mer vennlige til vern, har partiet svært gode forhandlingskort overfor Venstre og KrF før og etter stortingsvalget.

Mer fra: Debatt