Debatt

Uten kvinner, ingen Trump

Donald Trump kan klare seg uten minoritetene. Men han kan ikke bli president uten USAs kvinner.

Hvis bare noen av kvinnene som har støttet Donald Trump vender ham ryggen vil han få store vanskeligheter med å vinne presidentvalget, skriver Heidi Taksdal Skjeseth. FOTO: MEL EVANS/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NEW YORK (Dagsavisen): Hvis USAs kvinner vender Donald Trump ryggen, taper han i alle de 50 delstatene. Selv om bare noen av dem hopper av Trump-toget på grunn av det slibrige lydklippet som ble offentliggjort fredag, vil han ha store vanskeligheter. Lydklippet har gått på repeat i amerikanske medier hele helgen. Amerikansk radio og TV advarer ofte mot voldelig eller seksuelt språk, men dette er første gang jeg har hørt en advarsel til lytterne før de presenterer et sitat fra en presidentkandidat. Lydklippet som The Washington Post offentliggjorde, der Trump sier rett ut at han går løs på kvinner han synes er pene, at han bare kysser dem uten å vente, tafser på dem og gjør som han vil fordi han er «en stjerne», er like guffent å lytte til hver gang.

Det er ekkelt og provoserende, slik mange av Trumps tidligere utsagn mot både kvinner og minoriteter også har vært. Kanskje er det enda litt eklere enn før, det er mer direkte og mer aggressivt. Men den store forskjellen er at det også er ulovlig. Det Donald Trump beskriver er et seksuelt overgrep. Det har en strafferamme på seks år i California, delstaten han var i da han skrøt av det.

En etter en har republikanere som til nå har stått last og brast med milliardæren, tatt avstand fra uttalelsene. Selv visepresident Mike Pence synes de slibrige aggressive uttalelsene ble litt mye. Leder for Representantenes hus, Paul Ryan, trakk seg fra en opptreden han og Trump skulle ha sammen. Til slutt avlyste også Trump, og sa han måtte øve seg litt til søndagens presidentdebatt. Flere republikanere ber Trump trekke seg, og la visepresident Mike Pence ta over kampen mot Clinton. Selv har Donald Trump beklaget på Trump-vis to ganger. Først ved å beskylde Bill Clinton for å ha sagt verre ting, helt uten bevis. Deretter, noe mer alvorlig, ved å love å være en «better man». Også kona Melania Trump har sendt pressemelding der hun kaller kommentarene fornærmende, og bedyrer at det ikke reflekterer ektemannen, som er en sterk leder og en god mann. Hun ber velgerne akseptere mannens unnskyldning. Det er ikke sikkert det holder denne gangen.

Donald Trump har fornærmet før, og klart seg gjennom skandale etter skandale. Det er ikke sikkert dette blir Trumps endelikt, men det har gjort stor skade, trolig særlig hos de kvinnelige velgerne. Trump har fra før av slitt med å overbevise USAs kvinner om at han er deres mann. Når han reiser videre i valgkampen og besøker universiteter og forsteder, møter han neppe mange kvinner som synes det er stas å bli antastet.

Amerikanske kvinner stemmer i høyere grad enn menn, og har de siste årene utgjort 52 prosent av elektoratet. Hillary Clinton har fra før av et klart flertall hos kvinnelige velgere. Hvis enda flere kvinner velger Trump ryggen, kan de avgjøre valget. Lørdag postet valgsiden fivethirhtyeight.com et kart over valgresultatet i alle delstatene, hvis kvinner snudde ryggen til Trump. Hele USA-kartet var malt i demokratenes blåfarge.

Mer fra: Debatt