Debatt

Ta i bruk ny lungekreftmedisin nå!

I dag møtes samtlige helsetopper fra hvert av de fire helseforetak i Beslutningsforumet for å avgjøre om de nå skal ta i bruk en ny og svært lovende lungekreftmedisin for 700 pasienter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Statens Legemiddelverk (SLV) har anbefalt Beslutningsforumet om å treffe positivt vedtak.

Begrunnelsen for SLVs anbefaling er at legemiddelselskapet MSD har forhandlet frem en pris på en ny immunterapimedisin PD-1-hemmer, som gjør at Legemiddelverket finner prisen på medisinen akseptabel, og at den har en god kost-/nytteeffekt.

Dette er en ny type immunterapimedisin Keytruda, en såkalt PD-1-hemmer beregnet på kreftpasienter med svært langtkommen kreft i andre linje. En type lungekreft som det ikke finnes noe godt verktøy mot. Legemiddelselskapet MSD har påvist at enkelte lungekreftsvulster har et protein, som ved å bruke PD-1-hemmer medisin, hemmer veksten. Denne kreftmedisinen har legene store forhåpninger til, og mange leger mener Statens Legemiddelverk SLV har brukt vel lang tid på å ferdigvurdere medisinen til bruk. Mange pasienter kan også ha dødd i påvente av denne medisinen.

For å finne ut om dette proteinet finnes i kreftmarkørene må det tas en PD-L1 biosopprøve av kreftsvulsten. Dersom kreftmarkørene ikke finner dette proteinet, kan pasienten ikke behandles med denne typen kreftbehandling. En annen fordel er at legene kan målrette behandlingen til dem som man mener kan respondere godt på behandlingen, noe som betyr effektivisering og store summer spart for sykehusene.

Mer fra: Debatt