Debatt

Gi alle penger

Hvordan få slutt på fattigdom? Gi dem penger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Borgerlønn. Det hadde vært digg det. Penger for ingenting, som Dire Straits sang en gang. Men tenk da, alt det vi hadde fått tid til? Gi alle penger, så får alle det gøy. Det er så enkelt; når politikerne ikke kan garantere oss jobb, bør de i anstendighetens navn gi oss lønn. Borgerlønn. Vi er et rikt land. Gi oss alle sammen 12.000 kroner i måneden, betingelses- og skattefritt, livet ut. Det er valgfrihet, det.

Alle borgere av kongeriket Norge bør få 12.000 i måneden i borgerlønn. Det vil løfte fattige ut av fella og kan samtidig forenkle trygdesystemet og gjøre en rekke stønadsordninger overflødige; Nav, sykepenger og offentlig pensjon. Borgerlønnen kan følge mor fram til barnet er 18 år. Alle myndige får lønnen utstedt til seg selv. Det er mange fordeler. Den kanskje aller største er at folk endelig kan nyte livet. Folk kan begynne å gjøre det de har lyst til og fylle hverdagen med mening; frivillig arbeid, korps, rake i hagen, hjelpe flyktninger og enda mye mer. Enn så lenge er det ingen politikere som tør å sette en slik drøm ut i livet.

Hvor mye er det ikke vi må gjøre her i samfunnet som ikke er lønnet? Det forventes mye av mange. Dugnad. Kjøre barna til skolen? Selge pølser på korpstreff? Kjøre ungene til trening? Borgerlønn skal komme i tillegg til din vanlige lønn, slik vil det fortsatt være lønnsomt å jobbe. For omtrent 40 år siden ble det satt i gang et eksperiment i en landsby i Canada. Alle som hadde behov for penger, skulle få det. Effekten var der, den. Legebesøk og sykehusinnleggelser ble redusert, folks mentale helse ble bedre og flere tenåringer fullførte videregående skole, for eksempel.

I fjor høst startet et nytt prosjekt i Nederland; Forskere fra Universitetet i Utrecht studerer dem som mottar borgerlønnen, og dem som fortsetter å leve med vanlig inntekt. Deretter vil de sammenligne pengeforbruket, og se hvordan det påvirker folk. Studier i Kenya viser at hele lokalsamfunnet løftes med borgerlønn. Helsa bedres, volden faller og handelen blomstrer.

Spørsmålet er hvordan man finansierer noe slikt her til lands? Kostnaden blir over 600 milliarder kroner i året, vi har en BNP på noe sånt som 3.100 milliarder nå. Dermed har vi fortsatt nesten 2.500 milliarder i året på gode formål. Nei, gi de fattige gratis penger, dropp skattelette til de rike og gjeninnfør arveavgift, så er fattigdomsproblemet langt på vei løst.

Mer fra: Debatt