Debatt

Tidenes mest ansvarsfraskrivende helseminister?

Det bør være billigere å velge sukkerfri brus fremfor sukkerholdig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tidligere i år oppfordret helseminister Bent Høie nordmenn om å hamstre inn, og fylle påskeegget til dagligvarebransjens store jubel. Hva vil helseministeren ha prisdumping på denne høsten?

Det kan også virke som om han skyver Reitan & Co foran seg og lar matvarebransjen styre regjeringens tiltak for bedret folkehelse, når han setter ned sitt eget råd bestående av bransjen for å komme opp med hvilke tiltak som skal til for å redusere overvekt. Jeg er enig i at vi må ha med bransjen på laget skal vi redusere fedme, men ikke utelukkende på bransjens premisser, slik det virker som om Høie legger opp til.

La meg bare gjøre det helt klart, det er hverken Rema eller Coop som har ansvar for hva vi kjøper og hva vi spiser, men de har ansvar for hva de tilbyr forbrukerne. Hvis de ønsker å fremme stor omsetning av sukkerholdige produkter, ja så dumper de prisene på dette, og gjør det lett tilgjengelig. I år har de gjort det flere runder med helseministerens velsignelse.

Mens Reitan og Coop-ledelsen kan juble hver gang vi fyller handlevogna med Cola og sjokolade, er det kommende helseministere som får regninga.

Verdens helseorganisasjon har sagt at vår tids største helseutfordring er overvekt og fedme. Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke smittsomme sykdommer med 25 prosent innen 2025. Da må vi også lytte til dem, for skal vi gjøre noe med denne situasjonen, må vi gjennomføre tiltak som sikkert virker både urettferdig og gir følelse av å miste goder.

WHO er klare på at prismekanismen er det viktigste verktøyet i denne kampen. Jeg mener altså at det må på plass positive insentiver, såkalt dulting. Denne mekanismen brukes på en rekke områder i dag, som for eksempel gjennom bilavgiftene, CO2-avgiftene, alkohol- og tobakksavgiftene etc. Nå må vi tørre å bruke disse mekanismene for et sunnere Norge også. Det bør være billigere å velge sukkerfri brus fremfor sukkerholdig, billigere å velge salat fremfor ferdigpizza, og gjøre fysisk aktivitet skattefritt. Dette vil være effektive tiltak, og spare samfunnet for store helseutgifter.

Jeg skjønner at veldig mange tenker jippi! hver gang de ser smågodt på tilbud og samtidig tenker bli kvitt han feite dobbeltmoralske fyren som vil ta fra meg påskeegget. Men det er en veldig kortsiktig tanke. Hvis vi tør å heve nesetippen og se litt fremover, og tar med i betraktningen at nesten halvparten av alle dødsfall under 70 år skyldes usunt kosthold, tobakk, lav fysisk aktivitet og rusmiddelbruk. Samtidig vet vi at over 1.000 mennesker får diabetes type 2 hver eneste måned, da kjenner jeg at krokodiller og sure smokker i løsvekt får en litt annen bi-smak.

Den siste tiden har jeg observert en helseminister med kalde føtter, som tidligere har utalt i media at han mener at mange som sliter med overvekt går for langt i å legge skylden på andre og at vi overvektige må erkjenne at fedme er et personlig ansvar.

– Vi har alle et ansvar for vår egen helse, men å løpe rundt å legge skylda på hverandre? Det har ikke jeg tid til. Det holder ikke å sitte stille og lukke øynene på regjeringskontoret. Det må gjøres noe, Bent, for det er ikke din skyld at jeg og 100.000 andre nordmenn er sykelig overvektige. Men vi har sammen muligheten til å gjøre livet enklere og sunnere for nordmenn flest.

Jeg er ikke helseminister, men jeg er leder av Folkehelsekomiteen for Arbeiderpartiet i bydel Sagene. Der har vi gjort noe konkret. Vi har innført gratis skolefrokost. Lærere, rektorer, foreldre og ikke minst barna jubler over muligheten til å spise sammen, sunt, og så beholder barna konsentrasjonen mye lenger i skolehverdagen. Det koster ikke mye, og jeg vet at vi får igjen investeringen i fremtiden. Det burde flere politikere lukke øynene opp for. Nå er det på tide å trekke hånda opp av godteriposen til Reitan, Bent! Du har nå ett år igjen til å vise at du er en handlingens mann, og ikke sitter igjen som den mest ansvarsfraskrivende helseministeren vi har hatt.

Mer fra: Debatt