Aslak Borgersrud antyder i en kommentar i Dagsavisen 24. august at de som hevder at asylinnvandring fører med seg mer kriminalitet, ikke har belegg for den påstanden. Borgersrud skriver blant annet at «det er farlig og dumt å konstruere tall som viser at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn, hvis det ikke er sant». Han antyder altså at debatten knyttet til innvandring og kriminalitet er basert på konstruerte tall. Slik er det ikke.
Thomas Utne Pettersen, en modig norsk politiinspektør, turte for noen uker siden å ta den personlige belastningen med å si fra om sine bekymringer om asylinnvandring og kriminalitet. Borgersrud avfeier hans fremstilling av saken som «bare tilfeldige opplevelser». SSBs statistikk viser derimot at politiinspektøren har rett i sine bekymringer. I 2014 hadde for eksempel 32 prosent av de innsatte i norske fengsler og 57 prosent av varetektsfengslede utenlandske statsborgerskap. Blant de som var fengslet for narkotikalovbrudd hadde 46 prosent av alle innsatte og 74 prosent av alle varetektsfengslede utenlandsk statsborgerskap. Dette er ikke konstruerte tall slik Aslak Borgersrud mener debatten er preget av, men et bilde av virkeligheten.
Likevel er det slik at vi trenger bedre kunnskap knyttet til sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet. En klar svakhet ved SSBs kriminalstatistikk er at gruppen norske statsborgere omfatter både innvandrere og norskfødte med norsk statsborgerskap. For at vi skal få bedre oversikt over de langsiktige konsekvensene av asylinnvandringen for kriminalitet har vi derfor bedt SSB om å utarbeide statistikk om straffede etter innvandringskategori (innvandrere og norskfødte) og landbakgrunn, slik statistikken publiseres i Danmark.
SSBs gir imidlertid data om landbakgrunn i en rapport fra 2011 og denne viser at innvandrere fra typiske asylland er sterkt overrepresentert på kriminalstatistikken. Innvandrere fra Somalia, Irak, Iran og Afghanistan hadde for eksempel mellom 3 og 4 ganger høyere hyppighet for siktelser for voldslovbrudd i perioden 2001–2005 enn øvrig befolkning, korrigert for alder og kjønn. De ukorrigerte tallene viste en overrepresentasjon på mellom 5,5 og 7,5.
Forutsetningen for en konstruktiv debatt, er at fakta kommer fram i lyset. Den beste måten å unngå svenske tilstander på, er å diskutere og finne løsninger på de utfordringer som vi faktisk har i dag.