Debatt

Still strengere energikrav

Med nye, smarte løsninger kan vi spare strøm og redusere de samlede klimagassutslippene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norges befolkning skal være med på tidenes klimaløft. Da bør staten gå foran og utnytte mulighetene som finnes for å oppnå en klimagevinst som monner.

Staten eier tusenvis av bygninger som brukes til kontorer, undervisning, kulturaktiviteter og mange andre tjenester til folk flest. Det går med enorme mengder energi til lys og varme og det sløses også med strømmen. I dag står halvparten av kontorene i Europe tomme til enhver tid, viser studier. Det stilles i dag krav til energiforbruk, men disse er ikke gode nok og gir ikke god nok effekt for å møte vår tids største utfordringer; klimakrisen.

Klimanøytral

Det dystre bakteppet er at bygninger står for 30 prosent av all klimagassutslipp og forbruker 40 prosent av verdens energi. Statsbygg, som bygger og tar seg av statens eiendommer ønsker å levere klimanøytrale nullutslippsbygg i 2030. For å få det til må staten redusere energiforbruket ved å skjerpe kravene til offentlige bygg.

TEK 15 er navnet på forskriften som stiller energikrav til nye bygg og eldre bygg som gjennomgår en full rehabilitering. Det stilles krav til en teoretisk beregning av hva som brukes av strøm i nybygg og ikke av faktisk forbruk. Denne forskjellen er viktig. Vi vet av erfaring at reelt strømforbruk er høyere i bruk enn forhåndsberegningene viser. Dermed lurer vi oss selv og oppnår ikke energikutt vi alle ønsker.

Still krav

Den gode nyheten er at staten kan redusere energiforbruket betydelig gjennom å oppdatere og skjerpe disse kravene. Statsbygg forvalter 2.300 bygg på i alt 2,8 millioner kvadratmeter. Vi har i flere år målt faktisk energiforbruk i byggene, selv om loven ikke krever dette. Vi stiller krav til kutt i energiforbruket og har oppnådd at hele organisasjonen er opptatt av å finne nye og bedre løsninger for å få ned energiforbruket.

En annen svakhet er at TEK 15 kun gjelder for nybygg og eksisterende bygg som gjennomgår store rehabiliteringer. Men det som er nytt utgjør bare rundt fire prosent av alt under tak i Norge, dermed utelates 96 prosent av alle bygg fra energikravene. Da vil det ta langt tid før vi får til noe som monner på energikutt.

Går foran

Statsbygg har valgt å gå foran ved å stille miljøkrav til oss selv både for gamle og nye bygg. Tinghuset i Oslo halverte strømforbruket gjennom målrettet arbeid over flere år og på Evenstad i Hedmark bygger vi det som kan bli verdens mest klimavennelige bygg. Dette er bare to av mange tiltak vi gjør i tidenes klimadugnad, men vi er avhengig av at resten av byggebransjen blir med. I tillegg bør offentlige kontorer, skoler, ambassader, kulturbygg, vegkontor og fengsler bli enda flinkere til å finne og fange energityvene.

Dersom staten setter krav til hva som faktisk leveres av energi til offentlige bygninger, vil det kunne stimulere til gode lokale løsninger med alternative energikilder i form av for eksempel solceller, solfangere eller varmepumper.

Historisk

Det var et historisk øyeblikk da solcellepanelene på Høgskolen i Hedmarks avdeling på Evenstad og på Politiets og Statens vegvesens fellesbygg på Stord tidligere i år produserte mer strøm enn de bruker. For første gang kunne statlige bygg levere strøm tilbake til nettet! Det viser hvor store mulighetene er bare vi vet å gjøre de rette valgene for framtiden.

Gjennom strengere energikrav kan staten spare strøm som kan brukes av andre. På denne måten reduseres de samlede klimagassutslippene og oppmuntrer til nye, smarte løsninger for å spare på strømmen.

Statsbygg og norske gründere utvikler nå ny teknologi som overvåker og styrer energibruken i en bygning etter hvordan det blir brukt. Lys, luft, varme og kjøling kan endres i hvert enkelt rom i forhold til om det er i bruk eller ikke. Skjerp kravene til energibruk og gevinsten vil bli sparte skattekroner, lavere energibruk og bidra til det grønne hamskiftet i norsk økonomi.

Mer fra: Debatt