Debatt

Form og funksjon

Overtrampskulturen internt i Fox News speiler mediekanalens ytre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gretchen Carlson, kjent som Fox News-personlighet og Miss America i 1989, er modig.

Hun anmeldte nylig Roger Ailes, øverste sjef i Fox News og Jabba the Hutt-imitatør, for seksuell trakassering. I kjølvannet har et betydelig antall andre kvinner også stått frem, og flere vil trolig gjøre det. Anklagenes troverdighet demonstreres av at Fox allerede har bestemt seg for å gi sjefen sparken og en lukrativ sluttpakke.

Bang! – ned går en av verdens mektigste mediemenn.

Roger Ailes er og har alltid vært ryggraden i Fox News, propagandakanalen med et publikum som nå er nesten like aldrende som han selv. Allerede på 70-tallet, da han var rådgiver for Nixon, begynte Ailes å fremme ideen om å lage en TV-kanal dedikert til høyresiden. Da han endelig fikk startet Fox News var det ingen krise at selskapet gikk med underskudd i flere år. Hovedpoenget var å tjene verdens rikeste og mest korrupte, og profitten kom etter hvert.

Ailes er kjent for å være mest opptatt av å se Fox News med lyden av, og tvinge kvinnene på TV til å ha på korte skjørt og sitte slik at man kan se bena deres. Generelt er hele kanalen designet for å spille på en slags 50-talls nostalgi, og det er ingen overraskelse at institusjonen har blitt drevet som en parodi på alt som var galt før.

Anklagene fremstår som en liste over de verste formene for seksuell trakassering. Ailes lokket unge kvinner med ansettelse i bytte mot seksuelle tjenester, for seg selv og sine kompiser i gutteklubben grei. Han kom stadig med seksuelle tilnærmelser og ba ofte kvinnelige ansatte om å snu seg rundt slik at han kunne se rumpa deres. I én historie tok han ut penisen og jagde en 16-år gammel jente rundt på kontoret sitt. I en annen presset og ydmyket han en kvinne til selvmordets rand.

Under Ailes’ lederskap drev Fox News systematisk spionasje på alle sine ansatte for å sikre lojalitet. Hvis du blir deres fiende, kommer de etter deg med alt de har. Men den gamle grisen og TV-geeken Ailes har trolig også filmet en del av sine krumspring, og sitter muligens i dette øyeblikk og prøver å slette beviser. Kanskje får vi se at Jabba the Hutt blir kvalt med kjettingen han laget for sine undersåtter.

Hvis du vil se et eksempel på ondskap satt i system, ikke se lenger enn Fox News. De utgjør ikke bare en institusjon som beskytter maktovertramp og avskyelige, utgåtte ideer i samfunnet; de har drevet med det samme internt! Denne gangen er dehumaniseringen den de har drevet mot sine egne kvinnelige ansatte. Funksjon følger form.

I tråd med samme prinsipp har Gretchen Carlson vært en av de mest sympatiske TV-personlighetene på Fox, og har vist mot ved flere anledninger ved å bryte mot Fox sin vanlige linje. For eksempel gjorde hun en av sendingene sine uten sminke, i protest mot seksualiseringen av kvinner i populærkulturen, som hun mente rammer selvtilliten til unge kvinner. På direkten uttrykte hun seg nylig i favør av å forby automatgevær.

I kontrast har dramaet internt i Fox også avslørt noen typiske ja-menn på sitt mest patetiske, som for å understreke selskapets autoritære natur. Og så da; hvem er den seneste til å uttrykke støtte til Ailes? Donald Trump – selvfølgelig.

Mer fra: Debatt