Debatt

De vanlige synspunkter fra Flåtten

Relativt store penger går til FoU og innovasjon i Norge, men lite kommer ut av det.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En kronikk jeg skrev i Dagsavisen 20. juli har gjort Svein Flåtten forbannet. Jeg skrev der at regjeringens innovasjonspolitikk «styrer mot et ulikhetssamfunn». Jeg viste til tall, som avslører at relativt store penger går til FoU og innovasjon i Norge, men lite kommer ut av det, og at konkurransen det forutsettes skaper sosial og økonomisk ulikhet. Dette kommenteres ikke.

Jeg skrev også ut fra en analyse at Norge trenger en ny regjering og nye institusjoner. Det trengs forvaltningsinnovasjon bort fra NPM. Dette falt åpenbart Flåtten tungt for brystet. Ikke så rart for han skriver dette innledningsvis i sin kritikk: «For å få til riktig innovasjon i Norge trenger vi en ny regjering og nye institusjoner, skriver professor Noralv Veggeland i et innlegg i DA 20/7. «Når utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest» sier Ibsen i Peer Gynt». Ja vel, da vet vi det. Flåtten står for sin høyresidepolitikk, mens mitt faktabaserte innlegg blir for han et «feil» utgangspunkt. Flåtten er bundet av nyliberalismens ideologi og min sosialdemokratiske analyse blir derfor feil. (jeg er ikke SV-er som han antyder, men alltid i mitt private liv vært sosialdemokrat i Ap).

Nyliberalismen avslører han i resten av sin kritikk av min kronikk. Han tror på skattelette, konkurranse, vinnere og økonomiske eliter, dvs. på kapitalakkumulasjon i økonomien. Han sier at dette vil skape investeringer og innovasjon. Slik er det ikke. Mangfoldig internasjonal forskning viser akkurat det, også for Norges del.

Ja, som Flåtten sier, jeg skrev at næringsvirksomhet, innovasjon og etablering av arbeidsplasser kan medføre «kapitalakkumulasjon for private bedrifter». Han sier «det er det mange av oss bare kaller bedrifter som går med overskudd ... og applauderer». Jeg også. Men knytt ikke innovasjonspolitikk til dette. Overskudd i dag går like gjerne til umoralsk høye lederlønninger, luksusforbruk og finansielle spillopper som ikke gir realøkonomiske investeringer. Men skaper voksende sosioøkonomisk ulikhet i Norge.

Mer fra: Debatt