Debatt

Bare en hund?

Vi går ut fra at du som kommende hundeeier har tenkt grundig gjennom hva det innebærer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Maria Været Veggeland og Heidi Bugge (Mattilsynet, Hovedkontoret seksjon dyrevelferd), Trine Marhaug (Veterinær, Kirurg GPCert, Den norske veterinærforening, Smådyrpraktiserende veterinærers forening), Harald Small (Spesialist innen smådyrsykdommer hund/katt, Dyrebeskyttelsen Norge), Kristin Wear Prestrud (Veterinær PhD, Norsk Kennel Klub), Inger Lise Andersen (professor i etologi, NMBU, Rådet for dyreetikk). Siri Lervik er veterniær PhD, NOAH - for dyrs rettigheter

«Er du virkelig sikker? Ikke la meg forføre deg i utide - med store myke poter og bjørneaktig babyface. Jeg vil ta over både tidsklemma og hverdagslogistikken din. Det er ingen vits i at du håper på noe annet. Jeg krever mye oppmerksomhet, selskap, forutsigbarhet og aktiviteter.»

Det er ferietid. Men livssituasjonen eller helsen til matmor og matfar har forandret seg siden forrige sommer. De gleder seg over et nytt familiemedlem – et vidunderlig barnebarn, med egne behov som de også må ta hensyn til. Hunden konkurrerer med den lille og har endret oppførsel på tur. Nå er den til enda mer bry. Opplevelsen kan være at hundeholdet «blir alt for mye styr – ja mer styr enn hygge».

Omplasseringsforeningene tar i mot mange hunder som ikke lenger lever opp til forventningene eierne hadde. De kan for eksempel ha blitt utrygge eller usikre, og reagere uforutsigbart i noen situasjoner. Kanskje har hunden begynt å tisse inne, eller tygge på og ødelegge ting. Slik atferd skyldes ofte angst, frustrasjon eller kjedsomhet, og er symptomer på at hunden ikke har det bra. Årsaken er ofte at tidligere eier har feilberegnet hvor mye jobb det er å ha en hund. En hund som ikke blir aktivisert nok, blir fort vanskelig å ha med å gjøre. Den varme kameraten har blitt en uønsket ting som ikke leverer opp til forventningene. For noen er det lettere å distansere seg og å tenke på hunden som en ting i slike livsfaser.

Når du skaffer deg hund så blir du ikke bare hundeeier. Du må også etablere nye vaner som gir god hundepedagogikk og forebygger utfordrende adferd hos nøyaktig den typen hund som du velger.

Enkelte hundetyper er mer genetisk disponert for å havne i gruppen hunder som blir omplassert eller avlivet. For eksempel kan sjarmerende gjeterhundtyper eller vakre trekkhundtyper ha et mye større behov for målrettet aktivitet enn forventet. Vakthundtyper kan ha et mye større sosialt behov og behov for forutsigbarhet, trygghet og ro enn antatt. Blandingshunder med innslag av det ene eller andre kan for eksempel være høyt motivert for å gjete eller å beskytte – uten at utseendet røper dette.

Dyrleger og hundetrenere ønsker selvsagt å bidra til at flest mulig fornøyde eiere har lykkelige hunder, med god helse og balansert adferd. Men det er kanskje for lett å undervurdere viktigheten av skaffe seg kunnskap på forhånd om ulike hundetyper og deres typiske behov. Kanskje det er lurt å møte andre hundeeiere som har erfaring med den hundetypen du vil ha. Det kan være en gjensidig berikende opplevelse å ta i mot en sommergjest i en periode. En annen måte å prøve ut hundelivet, er å bidra som frivillig hos omplasseringsforeningene. Disse foreningene er på leting etter fosterhjem som kan stille opp i en periode. Noen hundeoppdrettere tilbyr at du kan bli midlertidig fôrvert. Et bevisst framtidig valg vil øke odds for trivsel og glede. Dette både for hundeeier, venner og familie.

Utprøving er lurt – fordi det er lett å overse alt en må ofre for å legge om livsstilen til å bli eier av en hund med et kanskje uventet høyt behov for trygghet, bevegelse og aktivitet. Å bli hundeeier kan dessverre føre til at ikke alle i vennekretsen henger med på den nye livsstilen. Har du tenkt på at du ikke kan ta med deg hunden inn i mange foreninger, kafeer, puber og restauranter? Er du sikker på at det er greit å sitte på kino med elendig samvittighet fordi bestevennen din venter logrende og frustrert etter å ha vært alene hjemme den tredje kvelden på rad? Har du virkelig lyst til å slutte å be folk hjem på en «skikkelig fest» eller la være å feire nyttår med knak og brak?

Vi går ut fra at du som kommende hundeeier har tenkt grundig gjennom hvordan du både kan gi trygghet og forutsigbarhet. Du har sikkert ikke noe i mot å bevege deg utendørs når som helst i løpet av døgnet. «Det finnes som kjent ikke dårlig vær – kun dårlige klær.»

Mer fra: Debatt