Debatt

Farvel til Høyres barnehager

Oslo er ikke lenger et utstillingsvindu for Høyres barnehagepolitikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tirsdag 7. juni ble kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens kontroversielle barnehagemelding behandlet i Stortinget. Frem mot stortingsbehandlingen har kunnskapsministeren skapt barnehageopprør i Norge, og fylt avisspaltene med en barnehagepolitikk som ingen andre enn Høyre- og Frp-politikere vil ha. På veien har kunnskapsministeren brukt barnehagepolitikken i Oslo for å begrunne sin egen barnehagepolitikk. Det er det i alle fall seks grunner til at han bør slutte med:

1. Mens Høyre ga Oslo landets lengste barnehagekøer blant de store byene, har Arbeiderpartiet i byråd satt i gang en storstilt utbygging av Oslobarnehagen. Når vi vet hvor viktig barnehagen er for lek, sosialisering og læring, er det et paradoks at Høyre gjennom sine 18 år i byråd ikke klarte å bygge nok barnehageplasser. Vi ville aldri tillatt at vi ikke har nok skoleplasser, og i fremtidens samfunn bør vi heller ikke tillate at vi ikke har nok barnehageplasser.

2. Mens Høyre-byrådet avgrenset språkarbeidet i barnehagen til massekartlegging, innfører byrådet nå systematisk språkarbeid i oslobarnehagene. Det nye byrådet driver ikke skoleutvikling i barnehagen, slik kunnskapsministeren gjør. Vi bygger i stedet på fagmiljøets anbefalinger og sikrer at alle barns språk blir observert og vurdert av fagfolk, og at de som trenger det får oppfølging.

3. Mens Høyre-byrådet påla barnehagelærere å bruke ett bestemt kartleggingsverktøy, mener Arbeiderpartiet at det må være opp til profesjonelle yrkesutøvere å velge hvilke verktøy de vil bruke så lenge de er forskningsbaserte. På samme måte som det ikke bør være en politisk oppgave å bestemme undervisningsmetoder og læremidler i skolen, bør det ikke være en politisk oppgave å bestemme hvilke verktøy barnehagen skal bruke. Det ville vært politisk overtramp.

4. Mens Høyre-byrådet tilsynelatende ukritisk innførte nye dokumentasjons- og rapporteringskrav i barnehagen, har Arbeiderpartiet i byråd så langt kuttet 18.000 av de rapportene som Høyre innførte i Oslobarnehagen. Som politikere må vi har respekt for barnehagemedarbeideres tid, og anerkjenne at den tiden de bruker med barna er den viktigste.

5. Mens Høyre-byrådet ikke stilte kvalitetskrav til private barnehager i Oslo, stiller Arbeiderpartiet i byråd nå krav til kvalitet også for nye private barnehager. Vi starter også utvidet økonomisk tilsyn med barnehagene, som kommer i tillegg til tilsyn med kvaliteten. Det er ingen grunn til at barn ikke skal møte likeverdig kvalitet uavhengig av om de går i private eller kommunale barnehager.

6. Mens Høyre-byrådet brukte barnehagene som salderingspost, investerer det nye byrådet igjen i barnehagen. Kunnskapsministeren kan gjøre det samme. Han kan for eksempel foreslå en norm for hvor mange barn det skal være per medarbeider i barnehagen, og han kan innføre et krav om 50 prosent pedagoger i barnehagen.

Først sa velgerne i Oslo nei til Høyres barnehagepolitikk, og nå har Stortinget satt en stopper for kunnskapsministerens kontroversielle barnehagepolitikk. Arbeiderpartiet har gjennom å få byrådsmakt i Oslo vist at en annen barnehagepolitikk er mulig – en politikk til barnas beste.

Mer fra: Debatt