Debatt

Jippi! Sommerferie!

Reisepuls? Hvilepuls? Åh, for helvete! Passet-har-gått-ut-på-dato-puls!!!!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NÅ! Er den her! Vi samler inn sure venstrehendte regnvotter som har vært borte siden i høst og tømmer skolebarnhyllene, klemmer farvel med opprømthet i blikket, alt ligger foran oss nå, den beste tida, de lyseste nettene, ungene skal skrape opp knærne på fotballskoler og ta hverandre på puppene på speiderleir, selv tårnfrid har stilt om til sommertid og ser et øyeblikk ut til å slappe av med et glass hvitvin på en fortauskafé på vei hjem, middagstid blir leggetid, og leggetid blir altfor sent, vi skal skru døgnet og sommersynde, la humla suse og blodet bruse, sende kidsa på telttur og elske under flagrende, hvite bomullsgardiner og hate hverandre litt når vi ikke blir enige om båtpuss eller beach neste dag. Vi skal knuse blåskjell så sommerkjolene ser ut som et verdenskart og fiske de samme krabbene 100 ganger, lage nye «Summer16»-lister på Spotify fulle av guilty-pleasures, og synge med, høyt.

Vi skal pakke kofferter og ryggsekker og lure oppi minst ett par totalt malplasserte, høyhælte sko og fire ubrukelige partytopper, vi skal tappe på smarte apper med de villeste reiseråd (som alltid å ha med en fyllepenn eller cellulitt-massasjehanske på tur) og øve oss på uskyldsblå blikk som skal klare å lokke den litt for store håndbagasjen gjennom Ryanair-kontrollen. Vi skal fylle biler og IKEA-bager til bristepunktet og i siste liten komme på at vi ikke har husket hva vi skal gjøre med katta. Hamsteren får være med selv om bilen lukter utedo og lillesøster spyr og bruker mammas nye silkeskjerf fra Burma som reisesykebag, og far skal glemme linsevannet i år også, så vi må kjøre en omveg på fire mil for å finne en brillebutikk.

Vi skal late som vi vil logge av og spille kort i regnværet i to dager, før stemningen blir amper og mamma bare må legge ut et bilde av den nybakte (men nå kalde) frokosten og kalle det #sommeridyll!, mens tante poster frenetisk fra Gardermoen fordi flyet hennes allerede har gått – det gikk faktisk i går, og sjefen koser seg med kvalitetsvin i sydfrankrike. Vi skal dukke ned bak skjermer og mursteinstunge og florlette romaner, bla i nesten istykkerleste donaldblader som lukter hytte og lese rare trendbøker om vedhogging, bier, piltrefletting og geriljastrikking, smake hipsternaboenes hjemmebryggede øl med en distinkt eim av sur sokk og konas granskuddsorbé med frosne fioler i, mens vi mest av alt har lyst på jordbær med fløte i dag også, alle dager, hele sommeren.

Vi skal kjenne forventningene hamre når vi svinger forbi postkassen, den indre hurpa koke når vi stanger bak 2,5 meter brede campingrumper, 25 meter passkontrollkøer og 250 meter lange sikkerhetskontrollkøer, og eksplodere når vi møter stabeiser med flyseteplassnummer 31a som går inn foran i flyet i stedet for bak. Vi skal fylle kontoen før avgang og ikke orke å sjekke den når vi kommer hjem, vi skal angre på sommersalgkjolen og fyllesex, vi skal sitte på varme svaberg og kjenne på evigheten, base i bølgene, brenne oss på manetene og kapre de beste solstolene før svenskene, og kjenne at når årene går blir heten hetere og plantene mer snakkesalige, det gror og det gror, sommeren er ofte bra for sånt, om avgrunnen ikke allerede er blitt så stor at vi ikke kan gjemme den i hverdagsøset lenger. Samlivsekspertenes avtalebøker tyter over etter fellesferien, det gjør også fødeavdelingene i mai.

Vi skal lære minsten å tisse selv (og ikke på terrasseputene), mellomsten å sykle og den største å takle livet, vi skal lage toppede rekesmørbrød med hageplukket dill og dulle med koseunger som vi kan gi tilbake til foreldrene når de sutrer, og vi skal endelig få laget ferdig fotoalbumene fra 1999 og fram til i dag mellom feriedager som er mer fullpakkede enn møtekalenderen på mandager. Vi skal kjenne dagene fly og tankene også, lure på hvorfor alt er som det er og hvorfor andre tilsynelatende har det så mye bedre, vi skal kjenne at alt er perfekt og drite i at Galdhøpiggen gjemmer seg i en våt ullsokk i fire dager på rad, og at vi like gjerne kunne stått på Alnabru når vi liksom skal nyte utsikten, og vi skal nesten ikke bli irritert når fjelltoppene titter fram i bakspeilet i kveldssolen når vi drar, og det er 10,5 timer til vi skal tilbake på jobb i 221 dager i Oslo igjen.

God sommer!

• På tur-spalten tar også sommerferie til midten av august!

Mer fra: Debatt