Debatt

Alle skal med

Rødgrønt samarbeid er ute av vokabularet. Nå er det «sentrum-Ap» som gjelder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er Aps nye allianse med KrF og kanskje til og med Venstre, som skal danne grunnlaget for en ny kurs for landet og regjeringsskifte neste år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ikke utelukket sine venner gjennom åtte år i SV og Sp. De skal med. Ja, selv nykommeren på Stortinget, MDG, kan bli med. Støre lukker ingen dører. Alle skal med med unntak av Høyre og Frp.

Støre er en tålmodig systematiker. I Stortinget bygger Aps gruppe opp det nye regjeringsgrunnlaget sten for sten. På sin oppsummerende pressekonferanse viste han til flere saker der Ap har fått gjennomslag for sin politikk, og der regjeringen til slutt falt ned på et standpunkt som Ap og sentrum var blitt enig om. Det gjelder asylinnstramningene, målet om klimanøytralitet i 2030, likestillingsmeldingen, tiltakene mot økt ledighet, permitteringsreglene, skatteforliket og sykehusplanene.

Gjennom forlik og kompromisser har Støre og hans stortingsgruppe revet regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre løs fra Solberg-regjeringen. Det undergraver den sittende regjering og bygger opp et grunnlag for at Ap kan styre ved hjelp av sentrum.

Oppsiden har en nedside. Gjennom forlik og kompromisser beveger Ap seg mot sentrum, eller mot høyre om man vil. Mest tydelig er det i skatteforliket. Det fortjener et eget kapittel i Aps historie at partiet inngikk et skatteforlik med en finansminister fra Frp.

Ansvarlighet har alltid vært en plussfaktor for Ap. Partiet i posisjon må være gjenkjennelig fra partiet i opposisjon. Men man må passe seg for bli så ansvarlig at man blir kjedelig.

Aps profil som opposisjonsparti svekkes når partiet satser hardt på en «sentrum-Ap»-politikk. I Stortingets vårsesjon, som avsluttes i dag, er det SV, Sp og lille MDG som har vært de tydeligste opposisjonspartiene. Selv KrF og Venstre har på viktige områder vært tydeligere og mer hardtslående enn Ap.

Støres strategi for å bygge nye allianser minner om den det borgerliges samarbeidets arkitekt, Høyres John Lyng, brukte da han 60-tallet samlet Høyre, KrF, Venstre og Sp til et regjeringsalternativ. Lyng ga sin stortingsgruppe beskjed om å snakke pent om Sp, Venstre og KrF. Lyng fikk selv et godt råd om drikke mye kaffe sammen med dem. Han fikk vondt i magen av all kaffen, men det var verdt det.

Hvor mye kaffe det går med når Støre møter Hareide vet jeg ikke. Men at de to er på bølgelengde og kan tenke seg å sitte i samme regjering, er det ingen tvil om.

Et eventuelt samarbeid skal landsmøtene i Ap og KrF ta stilling til neste år. Hareide vil neppe hoppe direkte fra Solberg til Støre. KrF kommer ikke til å binde seg til en bestemt blokk. Aps landsmøte vil ikke binde Støre. Han vil stå fritt til å forhandle med andre partier hvis det blir skifte av regjering. Sakene og politikken vil avgjøre hvem som skal med.

Mer fra: Debatt