Debatt

Barn av regnbuen

Hat er vanskelig å bekjempe. Spesielt med mer hat.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regnbueflagget vaier verden over etter det grusomme massedrapet i Orlando i Florida. Det hvite hus flagger på halv stang, bare et drøyt år etter at det var badet i regnbuelys for å feire Høyesteretts ja til ekteskap for homofile.

Natt til søndag ble 49 gjester på en nattklubb for homofile dødsofrene til fanatikeren Omar Mateen (29). I tre timer skjøt, drepte og lemlestet han før politiet klarte å stoppe massakren som er den verste masseskytingen i USA siden nedslaktingene av indianere på slutten av 1800-tallet. Alt tyder på at en lapskaus av ekstrem religiøs tro, hat mot homofile og voldshunger utgjør motivet for den ufattelige ugjerningen.

Mateen selv skal ha påberopt seg troskap til terrorgruppa IS før angrepet. Ifølge faren var han homofob og skal ha reagert med avsky da han så to menn kysse hverandre. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at nattklubben Pulse var et tilfeldig mål.

Etter angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 her i Norge gikk ordene til AUF-er Helle Gannestad verden rundt: «Når en mann kan forårsake så mye hat – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen». Vi ser noe av det samme etter angrepet i Orlando. Enten det er Eiffeltårnet som flombelyses i regnbuefargene eller muslimer, ateister, kristne – skeive og andre – som slår ring rundt lesbiskes, homofiles, bipersoner og transpersoners selvfølgelige rett til å leve et liv i kjærlighet. Men vi ser dessverre det motsatte også. Utsagn som heller i retning av dette: «Når en mann kan forårsake så mye hat – tenk hvor mye hat vi kan skape sammen». På sin Facebook-side valgte stortingsrepresentant fra Frp, Christian Tybring-Gjedde, å poste et bilde av seg selv utenfor den amerikanske ambassadørboligen søndag ettermiddag, med ordene «HAT ... OG ISLAM» som innledning til et innlegg som først og fremst er skrevet for å understreke at angrepet i Orlando har «noe» med islam å gjøre. I USA har Donald Trump rykket ut på Twitter med det «hva var det jeg sa»-aktige utsagnet «Appreciate the congrats for being right on radical Islamic terrorism».

Det er ingen tvil om at mange muslimske land har forkastelige lover mot homofile. Det er heller ingen tvil om at en lang rekke religiøse ledere innen islam, kristendom og jødedom egger til hat mot seksuelle minoriteter. Kampen mot slike holdninger er viktig å ta – hver eneste dag. Den norske kirkes ja til å lage en ekteskapsliturgi for likekjønnede par bør være en sterk inspirasjon: Det nytter å kjempe. Når Pride-toget går gjennom Oslos gater lørdag 25. juni (det starter i Grønlandsleiret klokka 13, folkens), er det en fin-fin anledning for alle til å stille opp og vise våre skeive søstre og brødre at de har folk flest på sin side.

Den er forførende og enkel, logikken som går ut på at terrorhandlinger og hatkriminalitet som begrunnes med løsrevne islamske læresetninger forteller én eneste ting – at islam er en hat-religion som konsekvent undertrykker homofile og kvinner. Det er den minst kompliserte posisjonen å innta. Like lett som A, B, C: Islam er hat og må bekjempes. Ferdig snakka. Men det er ikke en fruktbar vei til nye løsninger. Like lite som det ville vært fruktbart å insistere på at mørkemennene innen kirka skulle få enerett på å definere hva det vil si å være en sann kristen, er det noen som helst hjelp til muslimske feminister og homofile å gi islams mørkemenn rett i at deres definisjon av islam er den eneste rette. På samme måte som utsatte minoriteter innen kirka trenger en heiagjeng som gir dem rett i at de kan tro og elske samtidig, trenger de utsatte minoritetene i moskeen all den støtten de kan få. Den som insisterer på at verdens 1,6 milliarder muslimer er låst inne i en voldelig, fordomsfull og menneskefiendtlig tro, heier på feil lag.

Det blodige angrepet på uskyldige mennesker i Orlando bør derfor besvares med en enda mer innbitt og målrettet kamp mot homofobi. Og deretter en like innbitt kamp mot de kreftene som forsøker å bruke angrepet til å tegne et kullsvart bilde av verdens muslimer. De muslimene som nå flykter til Europa, rømmer jo nettopp fra de voldelige drapsmennene i IS.

De 49 døde og 53 skadde i Florida var ofre for homohat. Men de var også ofre for en naiv våpenpolitikk. Omar Mateen brukte det svært effektive semiautomatgeværet AR-15 da han skjøt inn i folkemengden. I Florida kreves ingen bakgrunnssjekk, ingen registrering, ingen lisens eller ventetid for den som vil kjøpe et slikt våpen. Det er heller ingen begrensning på hvor mange våpen en person kan kjøpte samtidig. Geværet han skjøt med kalles nå masseskyternes foretrukne i USA. Det er brukt i flere blodige massakrer etter at det ble lovlig i 2004.

«Overlevelse betyr forskjellige ting for forskjellige folk», heter det i en reklame for AR-15. Nei. Overlevelse er noe alle har et selvfølgelig krav på, uansett hvor forskjellige vi ellers måtte være.

Mer fra: Debatt