Debatt

Bob og Justin

Er det noen forskjell på hylende beliebers og fanatiske Dylan-fans?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fans av Bob Dylan er jålete og er i grunn ikke stort mer enn beliebers med stokk, barnebarn, AFP og skjøre minner om en tid som var. De har både kjøre- og lesebriller og klager på at musikken er altfor høy. Men engasjementet er det samme som hos Justin Bieber-fans, også kalt beliebers.

Les også: Bob Dylan: Evig ung i hjertet

Bob Dylan fyller 75 år denne uka og verden står på hodet, kan det virke som. En skikkelig rusten herre hylles over hele verden hvert år omtrent på denne tida. Du kan sågar studere Dylan på Blindern. Studiet er for bachelor- og masterstudenter og gir 10 studiepoeng. Snakk om å ta oppgaven med å lage fanzine litt vel alvorlig. For det var hva fans gjorde før. De laget et billig magasin på stensileringsmaskin og «solgte» til venner og kjente. Men nei, et blad holder ikke lenger i våre dager. La oss starte et studium! Når kan vi studere Justin Bieber? One Direction? De bidrar også med egne tekster og som fenomen er de hundre ganger større og mer interessante enn Dylan.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvorfor er det slik at beliebers og directioners omtales i forkastelige ordelag og avfeies som en fase du vokser ut av, mens du kan samle på Dylan-effekter hele livet og får skryt for turnéskjorten fra 1979? Om du har nettopp Den konserten på bootleg og kan ta den fram på fest, er du liksom i mål. Der hvor beliebers samler seg utenfor hotellet for å få et glimt av helten, samles Norsk Dylanologisk Selskab, ja dem kaller seg det blodfansen i Norge, på Parkteatret for hyllestkonsert. Den eneste forskjellen er at der Dylan-fansen er sikre på at deres helt ikke dukker opp, er det i det minste en liten mulighet for at Bieber viser seg i vinduet på hotellet.

Jeg er selv vokst opp i et hjem hvor Bob Dylan har protestert med rusten stemme på anlegget, helt til jeg flyttet hjemmefra. Jeg har ingen problemer med kvaliteten på hans verk eller musikken. Det er hvordan hans tilhengere omtaler hans tekster og musikk som hellige skrifter, som er irriterende. Hvert år er det noen som nominerer fyren til Nobelprisen i litteratur. Om han fortjener den, burde også Eminem få den, var det noen som sa. Ja, det var en tid da det var svaret man fikk om man tok opp dette på nachspiel. På scenen er Bob Dylan et kapittel for seg der han kan framføre «Blowin’ in the Wind» uten at noen kjenner den igjen. Men fanhysteriet kjenner jeg igjen – fra da Justin Bieber var på besøk i byen.

Mer fra: Debatt