Debatt

Reisende fotostudio

Med de nyeste mobiltelefonene kan du glemme feriekameraet hjemme. Eller du kan utforske og filme reisemålet i virtuell virkelighet – med årets heteste fotodings: 360-graders kameraet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Om du ikke har tenkt å omskape ferieminnene dine til trendy wallpapers på kjøkkenet, kan du nå trygt legge igjen femkilos speilrefleksutstyret ditt hjemme. De beste kameramobilene kan nå fint erstatte lommekameraet ditt i de alle fleste tilfeller, og du har den jo uansett med deg over alt. Velg en med stor skjerm, slik at du også enkelt kan redigere bilder og video på skjermen og dele dem på sosiale medier på null komma svisj.

Savner du mulighet til å kunne nærfotografere skjellskattene på Floridastranden, eller å få med absolutt alle de nye pingvinvennene dine på bildet, kan du også det. Olloclips 4-i-ett-objektiv er en prisbelønt dings som du enkelt kan klipse på iPhone og Samsung-telefoner, og som gir deg fire objektiver i ett, makro, fiskeøye, tele og vidvinkel, til rundt 700 kroner. Du har også mulighet til å kjøpe innpluggbare mikrofoner som tar med seg bølgesus og barnelatter langt inn i evigheten (for eksempel fra Røde) uten at det høres ut som om det skjer inne i en tom vinkartong.

Apples iPhone 6s Plus har for eksempel en av markedets største skjermer, og et 12 megapixlers kamera med optisk bildestabilisator, også på videofotografering – som gjør at filmingen din blir smooth som et silkeskjerf, selv når hånda rister i motvind. Den har til og med muligheten å filme i den ultraskarpe kvaliteten 4K. Andre gode mobilkameraer er for eksempel LG V10, Sony Xperia Z5, Samsung Galaxy S6 Edge, Microsoft Lumia 950 XL og Google Nexus 6P. Siste fristelse ut er Samsungs nye flaggskip Galaxy S7 og S7Edge – med oppgraderte kameraer som kan ta bilder i råformat, og ikke minst med telefonskjerm som kan brukes i et Virtual Reality-headset, kalt Gear VR.

For snart er det ikke nok med gamle, todimensjonale feriebilder, selv om de er aldri så levende. I år er det uten tvil 360-graderskameraene, med masse «øyne», som gjelder, som fotograferer og filmer på alle kanter. Den setter også sammen bildet og filmingen til et navigerbart univers i to eller tre dimensjoner, som du kan utforske med piler på en skjerm eller ved å ta på deg årets andre store greie, VR-headset, og vips er det som om du skulle befinne deg på stedet! I 2016 blir virtuell virkelighet, ja, til virkelighet.

Det er ikke vanskelig å spå at dette kommer til å snu opp ned på måten vi utforsker reisemål og reiser på – her kan du bokstavelig talt foreta en virtuell reise til hvilket som helst sted på kloden og bli lommekjent – uten noen gang å ha satt din fot der. Omvendt kan du, med stadig mer lett tilgjengelig utstyr, filme det du ser, slik at mamma og pappa eller tante Olga kan ta på seg VR-brillene og se det samme, simultant eller i etterkant. Alle de store selskapene, fra Facebook til Google, Apple og Samsung er med på kappløpet, og i løpet av året vil vi helt sikkert bli kjent med en helt ny måte å utforske og dokumentere ferien på.

Både mobiltelefoner, vanlige fotoapparat og ikke minst 360 graders-kameraer vil uansett snart summe rundt i lufta nær deg, i form av underlige, flygende farkoster. Prisene har rast, tilbudet eksplodert, og nå kan hvem som helst kjøpe seg fjorårets hotteste dings, en drone, og fotografere og filme i fugleperspektiv. Artig det, men hva skjer når dronene nå blir allemannseie og det kommer til å svirre femti rundt i luften samtidig, enten du befinner deg på toppen av Galdhøpiggen eller ved foten av Monolitten? Blir dronene den nye, irriterende selfiestangen? Mye tyder på det – lommedroner med innebygd kamera er allerede i handelen.

Det er uansett helt sikkert at det er blitt mye skumlere å være naturist.

Mer fra: Debatt