Debatt

Seier for partssamarbeidet

Enigheten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri satt langt inne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Først et halv døgn på overtid kunne Fellesforbundets Jørn Eggum og Norsk Industri Stein Lier-Hansen ta hverandre i hånda, og gratulere hverandre. For ingen av dem er en taper. Det er riktig å si at de delte seiersspallen.

Riksmekler Nils Dalseide har gjort en utmerket jobb. Det var et taktisk godt grep å bringe inn statsministeren for å få til en løsning. Det vanskelige pensjonsspørsmålet er nå løftet over til regjeringen og en kommende utredning. Regjeringen lover dessuten å utvide permitteringstiden fra 30 til 52 uker. Det er et krav som både LO og NHO står bak.

Oppgjøret er en stor seier for trepartssamarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet.

Trepartssamarbeidet utgjør motoren i den norske arbeidsmarkedsmodellen. Vi er glad for at statsminister Erna Solberg (H) valgte å holde motoren i gang da riksmekleren ba om hjelp. Både riksmekler Nils Dalseide og forhandlingslederne Jørn Eggum og Stein Lier-Hansen var i går klare på at det hadde blitt konflikt hvis ikke statsministeren hadde sagt ja til å bidra. Resultatet ble et «nulloppgjør», det vil si at det ikke blir gitt et sentralt generelt lønnstillegg. Det betyr likevel ikke at lønnsveksten i år stanser helt opp. Blant annet på grunn av tilleggene som ble gitt i fjor, lønnsglidningen, vil årslønnsveksten bli på 2,4 prosent. Med en antatt prisvekst på 2,5 prosent, vil kjøpekraften dermed stort sett bli opprettholdt for lønnstakere flest. Det er i tråd med LOs krav.

Årets tariffoppgjør har fått en god start. Malen er lagt for de øvrige lønnsoppgjørene i både privat og offentlig sektor. Det blir spennende å se om fortsettelsen blir like god eller om noen vil bryte ut. Etter gårsdagens resultat er det fornuftig å innstille seg på moderate lønnsoppgjør i år.

Mer fra: Debatt