Debatt

Snuskete bransje

Dagsavisen har 29. mars en reportasje om at regjeringa vil skrote serveringsloven, og Fellesforbundet mener det vil «åpne døra for kriminelle». Nå er den døra for lengst åpen for kriminelle, sjøl om serveringsloven krever vandelsattest.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne vandelsattesten har bare vært et lite fikenblad som serveringsbransjen har gjemt seg bak. Nå har aldri serveringsbransjen vært spesielt seriøs, men i dag er den, generelt sett, den næringa i landet der det foregår mest kriminalitet og snusk. Det veit alle som jobber der. Det er bevist gjennom omfattende kontroller. Nå vil det bare bli enda mer, men serveringsbransjen følger med på ferden. Egentlig har bransjen skutt seg sjøl i foten.

For mange år siden så måtte man ha restaurantbrev for å drive en restaurant, eller hotellbrev for å drive et hotell. Riktignok trengte ikke eieren det, men da måtte det ansettes en som hadde dette brevet. Dette innebar at man måtte ha bestått fagprøve som kokk eller servitør, avlagt bokføringsprøve, eller gått et år på hotelfagskole med omfattende eksamener i alt fra turistgeografi til fransk og gjeldende lovverk.

Nå spiller det egentlig ingen rolle for gjestene hvor kriminell serveringsbransjen er. En pils er pils uansett i hvilke lommer pengene havner. Verre er det at serveringsbransjen for en stor del driver uhygiensk. I 2014/2015 foretok Mattilsynet kontroll i 156 kafeer og restauranter i Oslo, Asker og Bærum. Det var bare 40 virksomheter som hadde ingen eller bagatellmessige mangler. I 90 virksomheter ble det gitt pålegg om å utbedre forholdene. Det sier det meste om serveringsbransjen.

Mer fra: Debatt