Debatt

Sjekk her ‘a, gutta: Biff- og blowjob-dagen. Høhøhø!

Det er så man hører lyden av promp, jekking av pils og slafsing av «freedom fries».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Nettavisens Side3 markerer Biff- og blowjob-dagen (faksimiler innfelt). ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix

Nettavisens Side3 markerer Biff- og blowjob-dagen (faksimiler innfelt). ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix


Biff- og blow job-dagen, den internasjonale, er i dag. Sevja stiger, forstår vi. For saken om denne merkedagen er den aller mest leste saken i norske medier i dag. I skrivende stund er det over 47.000 nordmenn som har likt, delt og kommentert saken, ifølge Storyboard – neste på lista ligger 40.000 under. Gudene vet hvor mange som også har lest saken, det er ganske sikkert et sekssiftet antall.

I saken som altså er intenst mye lest i dag, slås det fast at dette er dagen da damene skal betale tilbake for 8.mars og Valentine's Day. Så her er det bare å henge i stroppen, få gjort unna arbeidet på jobben, fly innom kjøttdisken, pakke seg hjem, lufte og steke biffen – det siste helst iført noe dristig undertøy, ifølge eksperten som er intervjuet. (På Nettavisens Side3.no, der saken ble publisert, ser det ut til å gå litt trått med selve matlaginga. Den smellvakre dama har i stedet lagt seg godt til rette på kjøkkenbenken, med bare bein, høye hæler og tømmerhoggerskjorte.)

Kjære mann: Det er mulig det har blitt litt lite på deg i det siste, men – ehm - er du heeeelt sikker på at en sånn dag kommer til å gjøre susen?

Vi kan jo se på «facts and figures». La oss starte med kjøtt. Da kvinner var husmødre og menn var menn, på 1950-tallet, spiste norske kvinner og menn 33,3 kg kjøtt per år. I dag spiser vi mer enn det dobbelte; 69,5 kg per person per år, ifølge Helsedirektoratet. Vilt og hval er medregnet, men ikke harryhandel, der jo kjøtt utgjør en betydelig del av den stappfulle handlekurven.

Basert på dagens kjøttforbruk og forventet levealder, vil hver av oss i gjennomsnitt ha spist omtrent 1352 dyr før vi forlater livet: Seks okser og kuer, 28 griser, 23 sauer og lam, litt over tre rein og hjortedyr, fire småvilt. Og 1288 kyllinger og annet fjørfe. I tillegg kommer kjøtt av hest, geit og kanin, ifølge Framtiden i våre hender. Sannsynligvis kan du trekke fra noen dyr på dama di, og legge til noen på din manneliste. Kjøttproduksjonen krever så mye CO2 at du må parkere den testosteronvennlige kjerra di for godt. Men den gjør seg fortsatt godt på tunet, da.

Det er vanskelig å finne like etterrettelig statistikk på blow jobs. En stor amerikansk undersøkelse tyder på at tradisjonelle kjønnsroller gjør susen for sexlivet. Men ikke gled deg for tidlig; her må du regne med betydelige kulturforskjeller. En norsk studie tilsier det diametralt motsatte: Er du i et likestilt forhold, blir det mer på dere begge. For hvis dama ikke dobbeltarbeider og mannen tar sin del av barnepass og husstell, har begge lyst oftere.

Det føles rart å måtte si det igjen og igjen, men det må vi visst: Nei, vi er ikke likestilte i Norge. Jo, det er faktisk ganske langt igjen. Nei, markering av Valentine’s Day og 8. mars betyr ikke at mannen må få «sin» dag. Nei, sex er ikke en vare man «betaler tilbake» med.

Som et pussig - eventuelt stusselig - sammentreff skrev Asle Toje om feminisme i Bergens Tidende i går. Toje håper vi alle fikk med oss 8.mars-toget i år, for «det er ikke sikkert at det vil fortsette å gå i så mange år fremover». Dels, mener Toje, at det skyldes at nordmenn heller uttrykker sin misnøye på Facebook for tiden. Men mest, hevder Toje, «fordi feministene vant likestillingskampen og jentene er travelt opptatt med å nyte de frukter et samfunn med like muligheter gir». Han hevder at «feminismen er blitt et intellektuelt konkursbo» og ber blåfolket holde seg unna og «la feminismen forbli et rødt rom».

Hm. Det faktum at norske kvinner fortsatt systematisk tjener mindre enn menn er det altså ingen grunn til å ta til gatene for. Det er verre der ute, selvsagt. På verdensbasis eier kvinner bare en prosent av all eiendom og mottar ti prosent av verdens lønnsinntekter. Vold, da? Gjennomsnittlig dør én kvinne i måneden i Norge som følge av partnervold. 8-16.000 kvinner i Norge blir hvert år utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. Nesten ingen orker å anmelde, og nesten alle anmeldelser blir henlagt. Men, igjen, det er verre ute: Voldtekt brukes som våpen i krig. Mot kvinner. Og barn. Syreangrep, brudebrenning og andre groteske overgrep skjer fortsatt. Og ingen kan vel glemme de rystende massevoldtektssakene i India.

Toje har selvsagt rett i at mange viktige rettigheter er kjempet på plass av norske feminister. At en kvinne er statsminister, en kvinne er finansminister, at det er kvinner på toppen av norske arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og at vi har fått vår første kvinnelige høysterettsjustituarius har ikke kommet av seg selv.

Det går i det hele tatt bra med jentene, skriver Toje, og fortsetter: «Er det noen som har noe å klage over, så er det gutter fra lavere sosiale sjikt. Det er de som faller fra. Det er de som får diagnoser.»

Det er sant. Det er dypt bekymringsfullt. Det må vi gjøre noe med. Det gjør vi høyst sannsynlig best hvis vi anstrenger oss sammen om det, kvinner som menn. Men hvordan gutta som faller fra skal få det bedre av at vi gomler biff og har oss på kjøkkenbenken, det er det veldig vanskelig å forstå. Men igjen. Jeg er jo bare ei jente.

Mer fra: Debatt