Debatt

La stå!

«Ytringsfrihetens benk» står utenfor den saudi-arabiske ambassaden i Oslo. Benken, donert av Amnesty International, er en protest mot Saudi-Arabias behandling av bloggeren Raif Badawi.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Badawi er dømt til 1000 piskeslag og 10 år i fengsel, etter å ha opprettet bloggen «Free Saudi Liberals». Han har allerede blitt pisket 50 ganger, og skal ha svært dårlig helse. Badawi er dømt for å ha fornærmet religiøse symboler og for å ha kritisert det religiøse politiet. Dommen mot Badawi er et skremmende eksempel på det saudiske regimets
brutalitet og manglende respekt for ytringsfriheten.

Nå vil Bydelsutvalget i Frogner Bydel ha Ytringsfrihetens Benk fjernet, fordi den ikke oppfattes som nøytral. Den bør, mener utvalget, merkes med en nøytral tekst om hvem som har donert den. Amnesty på sin side, vil ikke endre teksten.

Selvfølgelig kan det hende ambassaden blir støtt av benken. Selvsagt er budskapet politisk. Selvfølgelig kan benken oppfattes som en provokasjon. Men satt opp mot uretten som blir gjort mot Badawi, blekner argumentet om nøytralitet.

Ytringsfrihetens benk må bli stående. Ikke bare bør den bli stående, den bør brukes langt oftere. Amnesty arrangerer demonstrasjon hver første fredag i måneden på plassen utenfor ambassaden. Nå er det på tide at Oslo-folk gjør benken til sin, hver eneste dag.

Legg turen innom Ytringsfrihetens benk! Sitt trangt, sitt på fanget til hverandre, stå 20 folk på benken samtidig, om det må til! Hvis Oslo-folk gjør sin innsats bør benken aldri stå tom, men besittes hvert minutt av døgnet.

Så vår oppfordring til både Frogner bydel og resten av Oslo er enkel: Sitt, for ytringsfriheten. Og la benken stå.

Mer fra: Debatt