Debatt

Kvinners rettsstilling fortsatt svakere enn menns

I 2015 behandlet JURK over 3.000 saker. Noen dreide seg om juridiske problemer også menn har. Likevel er tendensen vi ser at kvinners rettsstilling fortsatt er svakere enn menns.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Hibo Adam og Sibel Solberg, saksbehandlere i JURK og jusstudenter

Vi ser blant annet at tilbudet for kvinnelige innsatte er dårligere enn menns. Kvinner er mest utsatt for gjentakende vold, samtidig som frykt for seksuell trakassering fører til at mange kvier seg for å delta i samfunnsdebatten.

Rødt har nå en kampanje der det fremgår at kvinner i praksis jobber gratis fra kl. 10.15 én dag i uken basert på deres gjennomsnittsinntekt sammenlignet med menns. Økonomisk uavhengighet er en forutsetning for å kunne ta frie valg. Vår gruppe for familierett ser at kvinner kommer dårligst ut etter endt samboerskap. Et generelt trekk er at menn betaler ned egen gjeld, mens kvinner betaler for felles forbruk. Vi har klienter som er blitt utsatt for graviditetsdiskriminering. Med løs tilknytning til arbeidslivet, er man mer sårbar og det er langt flere kvinner i midlertidige stillinger. JURK jobber også med boligrett, og ser at alenemødre stiller spesielt svakt på leiemarkedet. Dette skyldes økonomi, men også at små barn i praksis blir sidestilt med husdyr, hva gjelder slitasje på boligen. Dette leder til at mange godtar ulovlige kontraktsvilkår. Disse klientene har ikke råd til advokat, og jobben vi gjør her, er derfor avgjørende for at de skal kunne hevde sin rett.

Hovedparolen i årets 8. marstog er «Feminismen er grenseløs – gi vern til kvinner på flukt». Vi vet at kvinner og barn på flukt er spesielt sårbare for vold og overgrep. JURK mener at reglene for familiegjenforening ikke bør endres, slik at ikke flere kvinner og barn blir tvunget ut på farlige fluktruter.

Vi fortsetter jobben for likestilling med juss som utgangspunkt. En del av de dyktige og kule jusstudentene som i sin tid startet JURK, er nå i ferd med å nå pensjonsalder. Håpet vårt er at innen dette kullet med saksbehandlere blir pensjonister, så er det verken behov for JURK eller 8. mars.

Mer fra: Debatt