Debatt

Forfalsking

Avsløringen av den tidligere journalisten, forfatteren og privat­etterforskeren, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som mulig juksemaker, har utløst et lite jordskjelv i medie­verdenen, forlagsbransjen, advokatstanden og i politiet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Malthe-Sørenssen har jobbet for Dagbladet, Nettavisen, Se og Hør, ABC nyheter, TV3 og NRK. Redaksjonene må nå finne ut om han har jukset der.

Forlaget som utga Malthe-Sørenssens oppsiktsvekkende bok «Forfalskningen», om Treholt-saken, skylder offentligheten et bevis for at boka ikke er en forfalskning. Advokatfirmaene som engasjerte mannen, Treholts advokat Harald Stabell spesielt, må sjekke bedre hvilke folk de knytter til seg. Politiet må finne ut hvem det var som lekket til VG opptaket av Malthe-Sørenssen telefonsamtale med en svensk kriminell. Det er bra at det mulige jukset er avslørt, måten det har skjedd på er ikke bra.

Det viktigste er likevel at det kan settes punktum for Treholt-saken. Det norske samfunnet har levd med debatten om spiondommen over Arne Treholt i mer enn 30 år. I alle år har Arne Treholt kjempet for å få saken prøvd på nytt. To ganger har Høyesterett forkastet en begjæring om gjenopptakelse. To ganger har han sendt saken til Gjenopptakelses­kommisjonen uten resultat. Siste gang med henvisning blant annet til påstander Malthe-Sørenssen kom med i sin bok. I boka påstår han at en kilde med bakgrunn i det hemmelige politiet har fortalt at politiet fabrikkerte bevis for å få Arne Treholt dømt. VGs avsløringer gjør at ingen nå kan feste lit til at han i boka hadde en kilde som snakket sant.

Kilden i boka er trolig like lite å stole på som den kriminelle personen Malthe-Sørenssen skal ha introdusert for Treholt og Harald Stabell som en kilde i e-tjenesten, som hadde viktige beviser i Treholt-saken. Avsløringene tyder altså på at dette kan ha vært dikt og forbannet løgn. Etter dette blir det neppe mulig noen gang å få gjenopptatt Treholt-saken.

Mer fra: Debatt