Debatt

Glem innvandrerne, her er SSB-statistikken vi virkelig trenger

Når vi først har et Statistisk sentralbyrå, kan vi ikke bruke dem til noe moro?

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fremskrittspartiet har bedt Statistisk sentralbyrå (SSB) om å skaffe tall på hvilke innvandrere som gjør hva slags kriminalitet. Men SSB har sagt nei. De har visst bedre ting å bruke tida si på.

Dermed går vi glipp av livsviktig informasjon, som hvorvidt belgiere snyter mer på skatten enn nederlendere, om chilenere kjører fortere enn argentinere, eller om eksilbriter er mer troende til å forgifte gullfisk enn eksilfranskmenn.

Eller kanskje det ikke er akkurat den slags tall Frp er ute etter? Nei, det er vel det vanlige: Å finne ut det sjokkerende at folk som kommer fra dårlige kår og er lutfattige også er mer kriminelle enn staute nordmenn med fast jobb, villa på vestkanten og blåswix under skia.

På en måte heier jeg på begge parter. Jeg setter pris på SSBs prioriteringer av viktigere spørsmål. På den andre sida setter jeg pris på Frps ønske om å kunne nørde litt på områder de er opptatt av.

Men hvis det nå er sånn at vi kan bestille fakta og utredninger fra vårt lands dyktigste tallsjonglører, så har jeg et par andre ideer jeg heller vil utforske:

Forslag 1: Kriminalitetsstatistikk basert på partipreferanse. Er Frp-ere like opptatt av lov og orden som de vil ha oss til å tro? Det er jeg nysgjerrig på.

Forslag 2: Tro på konspirasjonsteorier satt i sammenheng med bruk av narkotika! Er kroppene til vaksineskeptikerne egentlig tomme for giftstoffer?

Forslag 3: Skepsis mot henteekteskap opp mot ekteskapsstatistikken! Folk som er mot at innvandrere finner ektefeller i hjemlandet, har ikke de mistenkelig ofte ektefelle fra Sørøst-Asia?

Forslag 4: Tesla-eierskap opp mot faktisk miljøengasjement. Er de virkelig miljøvernere, eller bare elsker de å feie forbi vanlige arbeidsfolk i høyre fil?

Forslag 5: Vilje til å vise fram puppene i feminismens navn opp mot faktisk interesse for feminisme. Mørketall?

Forslag 6: IQ opp mot medlemskap i supporterklubben til Brann. (Nei da, jeg antyder ingenting. Men forskning er viktig, vi kan jo ikke feie ting under teppet!)

Forslag 7: Uttalt skepsis mot Statistisk sentralbyrå, sammenlignet med dokumentert forståelse av statistikk.

SSB, er dere med?

Mer fra: Debatt